Egészség

Így öregszik a szem – természetes látásromlás

Negyven felett már nem olyan magától értetődő a jó szem, és gyakran vesszük észre, hogy az apróbb betűk olvasásához szemüvegre lenne szükségünk. A szem teljesítményének romlása ebben a korban már természetes jelenség. Ne legyenek kétségeink, idővel mindenképpen gyengébb lesz a szemünk, az azonban rajtunk is múlik, hogy ez mikor és milyen mértékben következik be.

Az öregszeműséget – vagyis szakszóval a presbiópiát – nem lehet sem megelőzni, sem elkerülni, de megfelelő életmóddal lassítható a folyamat. De pontosan mire is készüljünk, hogyan változik a szemünk a kor előrehaladásával?

Így öregszik a szem – természetes látásromlás

Sokan azt gondolják, hogy csak a látás homályosodik – vagyis az éleslátásért felelős sárgafolt változása, sorvadása, a szemfenék meszesedése következik be. De nem csupán ez a része öregszik a szemnek: a szemhéjak, a szemlencse, az üvegtest mind-mind megérzi az idő múlását, és ezek közös változása okozza az idősebb korosztály szemproblémáit. Ezek a problémák, bár kellemetlenséget okoznak, mégsem keverendők össze a szem betegségeivel – például a hályogokkal.

Száraz, könnyező szemek

Az öregedő szem egyik tipikus tünete a gyakori könnyezés, ami éppenséggel a szem szárazságára utal: a szemfelszín maga nem elég nedves. Ugyanakkor a könnyezés miatt sokat törölgetik az idősek a szemüket, aminek az eredménye az, hogy a meglazult, elöregedett alsó szemhéj gyorsan kifordul, és még az a kevés nedvesség sem tud felgyűlni a belső szemzugban található könnytócsába, ami egyébként ide folyhatna és nedvesítené a szemet. Ez viszont már kóros folyamatokhoz vezet, amit kezelni kell. Ugyancsak a szem szárazságát fokozza a képernyő nézése, ami közben kevesebbet pislogunk. Az idősek amúgy is másként pislognak: a szemhéjuk nem záródik le teljesen, mint a fiataloké, így nem oszlatja szét a könnyet egyenletesen a szem teljes felszínén.

Nehezebben megy az olvasás

A szem körüli bőr öregedésével, lazulásával párhuzamosan 40-50 éves kor között elkezd az szemlencse is öregedni, merevedni, aminek eredménye, hogy nehezebben alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, a közelre és távolra nézés között lassabban “vált”. Ilyenkor lesz jellemző az eltartott kézzel olvasás, és a szupermarketekben dömpingáruként vásárolható olvasószemüvegek beszerzése. Ez utóbbi egyébként nem használ, sőt csak ront a helyzeten, tanácsosabb olvasószemüveget felíratni szakorvossal. Ezen kívül megváltozik a szemlencse fényáteresztő képessége és fokozatosan csökken az átlátszósága is. Ha az átlátszóság elveszik, akkor már szürke hályog kialakulásáról beszélhetünk. Ezt a betegséget már műtéttel kell gyógyítani.

A szem öregedésének jele az is, amikor apró, fonalszerű dolgok kezdenek “úszni a szem előtt”. Ezt a jelenséget 35 felett már mindenki tapasztalhatja. Nem kell különösebben aggódni miatta, ezek a homályok a szemgolyót kitöltő üvegtest elfolyósodására utalnak, ami önmagában nem okoz problémát, legfeljebb apró kellemetlenséget. Gond akkor van, ha ezek a fonalak tömegesen jelennek meg, mert ez már az ideghártya leválásának veszélyére figyelmeztet.

A makuladegeneráció

Az ideghártya öregedését a sárgafolt elváltozása mutatja a leglátványosabban. A sárgafolt közepén ekkor megváltozik a lutein és a pigment aránya: ez utóbbi növekszik, aminek hatására a sárgafolt bebarnul, és a területen lerakódások jelennek meg. Ez a jelenség a makuladegeneráció, aminek előrehaladásával az éleslátás fokozatosan romlik. Jellegzetes tünete, hogy miközben a perifériás látás megfelelően működik, addig a beteg homályosan észleli azt, amire éppen néz, és ezért nem ismeri fel például a betűket, arcokat, tárgyakat.

A szem öregedését és a makuladegeneráció megjelenését elkerülni nemigen lehet, legfeljebb késleltetni és lassítani a folyamatot. Megfelelő vitaminokkal, helyes ételmóddal, szemtornával, a szem pihentetésével elérhetjük, hogy a lehető legkésőbb kelljen szembesülni a látásunk romlásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top