Egészség

Milyen csokit kapjon a gyerek húsvétra?

A húsvét manapság óriási csokinyusziadagokkal is jár... Nézzük, hogyan tehetnénk mégis egészségesebbé.

Ha már csoki, akkor legyen minőségi

A boltok polcait már hetekkel az ünnepek előtt ellepik a csokinyuszik, -tojások, -báránykák és más speciális édességek. Az újabb hagyományokkal már húsvétkor is elengedhetetlen kelléké vált az édességcsomag, sokan anélkül el sem tudják képzelni. Fontos szempont ezek válogatásnál, hogy inkább a minőséget, mintsem a mennyiséget tartsuk szem előtt. Gyanús, ha az átlagnál sokkal olcsóbban kínálnak egy terméket, hiszen ha megnézzük az összetevőket, sokszor azt láthatjuk, hogy nem is igazi csokoládéval, hanem bevonómasszával van dolgunk – ez pedig lényegében cukorból és növényi olajból áll.

Az igazi csokoládén belül is vannak kakaótartalom szerint fokozatok, annál jobb minőségű egy csoki, minél magasabb a kakaótartalma, de azért figyeljünk arra is, hogy a gyerekek nem mindegyike szereti a 70–90 százalékos étcsokit – nekik inkább a 40-50 százalék körüli gyümölcsdarabosakat válasszuk. Normális mértékben fogyasztva a csokoládéban lévő kakaóbab flavonoidtartalma több pozitív hatással bír, például védi a szív- és érrendszert, de gondolhatunk a boldogsághormon (endorfin) termelését serkentő összetevőkre is.

Milyen csokit kapjon a gyerek Húsvétra?

Csokis golyók, bogyók

A megszokott édességek mellé vagy helyett beválogathatunk például olyan kölesgolyót, bulátát, mogyorót, mandulát vagy mazsolát és aszalt gyümölcsöket, amelyek különféle csokoládéba vannak mártva. Ezek között már elég nagy a választék a piacon, könnyen találhatunk alig cukros vagy éppen biováltozatot is. Ezen kívül kapható kakaós és fahéjas ízesítésű kölesgolyó is, az édesszájú gyerekek általában nagyon szeretik.

Egészséges ropogtatni valók

Ma már nem kell bioboltok után kutatni, mert akár szupermarketben is vásárolhatunk olyan ropogtatni valókat, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, az alapanyagok pedig ökológiai gazdálkodásból származnak. Egy dinós biokukorica snackkel, egy tönkölylisztből készült ízletes ropival, netán különféle ízű kölesgolyóval a sós ízeket szerető gyerekek kedvére tehetünk.

További ötletekért és a dietetikus véleményéért látogasd meg a Diéta Óvoda blogot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top