Egészség

Szülés után: kezdj diétába kismama bloggerünkkel!

Nem vagyok kövér. Ruhában egész jól nézek ki. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy fel tudok úgy öltözni, hogy jól nézzek ki. Mások pedig azt mondják, hogy ahhoz képest, hogy három gyereket szültem, kitűnően festek. Csakhogy én nem AHHOZ KÉPEST akarok lenni.

Ezért összefogtam egy személyi edzővel, hogy együtt alkossunk egy olyan életmódváltó programot, amivel két nagy gyerek és egy 3 hónapos baba mellett is lehet leadni a felgyülemlett felesleget.

Az én feleslegemet most 20 kilóban állapítottam meg, és a nagy terv – sőt Nagy Terv – az, hogy veletek, olvasókkal együtt vágjunk bele ebbe a nagy fogyásba, mert társaságban azért mégiscsak könnyebb. Mivel már április van, várhatóan elöntik hamarosan az internetet a hatékonyabbnál hatékonyabb fogyókúrák, amikkel 20 kilót egy hét alatt lefogyhatunk, de én most szembe akarok menni ezzel a trenddel. Szerintem – és Czikó Dániel személyi edző szerint is, akinek a szakterülete a túlsúlyos emberek lefogyasztása – ezek a fogyókúrák egyenes úton vezetnek a jojóeffektus felé, amit senki nem akar magának, ha csak kicsit is a józan eszére hallgat.

Sanyi a bagoly is beszáll a diétába, kattints a képre, hogy lásd, mit tervez.
Sanyi, a bagoly is beszáll a diétába, kattints a képre, hogy lásd, mit tervez.

Lefogyni, átalakulni, formába lendülni nem megy varázsütésre.

Amikor megszabadultam a 45 kilós súlyfeleslegemtől, akkor két évembe került, és rengeteg edzés, tudatos étkezés állt mögötte. Nem is egy hét alatt ettem magamra azt a 45 kilót sem, hosszú évek kitartó, vérverejtékes munkájába telt, mire sikerült úgy meghízni anno. Mondhatnám, hogy ez a 20 kiló azért csücsül most rajtam, mert terhes lettem, szültem, szoptatok, és mindez rám olyan hatással van, hogy rakódnak a kilók. De sajnos a fogyókúra úgy kezdődik, hogy őszinték vagyunk magunkhoz, úgyhogy nem fogom rá a terhességemre az egészet. Ez a 20 kiló bizony leginkább annak köszönhető, hogy

csokikat ettem, felfújt, fehér lisztes pékárukat toltam magamba, és nem mozogtam szinte semmit a terhességem alatt.

Most már kár bánkódni miatta, és az önutálat sem segít rajta, úgyhogy itt az ideje tenni valamit. Így esett, hogy múlt héten ellátogattam Danihoz, hogy segítséget kérjek tőle. Ő pedig egy állapotfelmérés után rögtön el is küldte nekem az anyukabarát edzéstervet. Kifejezetten olyan gyakorlatokat talált ki, amiket itthon is el tudok végezni, eszközök nélkül. 

Szülés után: kezdj diétába kismama blogerrünkkel!

Fontos kritérium ez, hiszen a leggyakoribb probléma baba mellett, hogy nem tudunk lemenni a balettbe ugrálni, nincs rá idő, alkalom, sosem jó pont akkor az időpont. Az én állapotfelmérésemen azt nézte Dani, hogy mennyire vagyok terhelhető. Elárulom: semennyire. Kiderült az egyórás edzés alatt, hogy konkrétan a puding kategóriába estem. Ez nekem nem annyira jó hír, de a nagy közösségi fogyás szempontjából remek, hiszen az én ramaty állapotomra előírt edzéstervet bárki meg tudja csinálni, akinek nincs semmilyen sérülése, sérve, gerincbaja. Tehát csak azok csinálják otthon, akik hozzám hasonlóan csupán pudingok, nem pedig betegek.

Edzésterv Danitól, a személyi edzőtől:

Erősítő edzés heti kétszer:

  • guggolás 30 ismétlés + megtartás (az utolsó ismétlést megtartod a gyakorlat alsó pontján) x3
  • medenceemelés hanyatt fekvésben, kezek a törzs mellett (a medencét csak érinted a talajhoz, de nem teszed le) 25×3
  • négykézláb-helyzetben lábemelés 25-25×3 (a gyakorlat végpontján a láb nyújtva van)
  • álló helyzetben váltott lábas térdemelés 45 mp x2
  • Superman (hason fekvésben nyújtott kar-láb megemel és megtart) 45 mp x2
  • női fekvőtámasz 3×8 ismétlés
  • négykézláb-helyzetben nyújtott átlós oldali kar- és láb-, majd törzs alatt érintés oldalanként 20-20×3
  • törökülésben a kar csúsztatása a falon (a kézfej, a keresztcsont, lapocka és a fej végig érjen hozzá a falhoz.) 15 ismétlés x3

Kardioedzés heti 3x – 30 perces séta gyors tempóban

Szülés után: kezdj diétába kismama blogerrünkkel!

Mit tesz egy átlagos, normális nő, ha felrémlik előtte a lehetőség, hogy most tényleg sikerülni fog, valóban le tud fogyni, és meg is tudja tartani majd?

Elmegy egy cukrászdába és rendel egy somlóit.

Aztán vívódik egy kört, hogy ezt mégsem kéne, mert hát ma kezdődik az új élet, és a somlói határozottan nem az új életbe beszuszakolható dolog. Kulcsfontosságú pontja ez egy fogyókúrának, hiszen itt dől el minden: megehetném, de nem teszem. Mert célom van, amihez lépésenként vezet az út, és ez a somlói egy lépésnyit sem visz közelebb a célomhoz. (A képen látható somlóit és sütihegyet végül az emberem ette meg.) 

Szülés után: kezdj diétába kismama blogerrünkkel!

Az életmódváltás nem a könnyű sétagalopp kategória, berögzült szokásokat kell levetkőzni. Például azt, hogy nem kávéval, hanem citromos vízzel indítsam a napomat. Lehetőleg langyos vízzel felengedve a kifacsart citromot. Azért egy jó nagy adag tejes kávé sokkal jobban hangzik. Vagy azt is meg kell változtatnom, hogy tudatosabban igyak. Mert 3-4 liter folyadéknak meg kell lennie egy nap. Bár ez egész könnyen megy, a régi emlékeket előhívtam, és két nap alatt majdnem sikerült visszatérni a sok ivásra.

Számtalan apróságra kell magamat rávenni, de tudom, hogy mindez megváltoztatható, és ha nem teszem meg, akkor sosem fogok olyan testben élni, amilyenben igazán szeretnék.

Mert természetesen szó sincs arról, hogy én Cindy Crawford akarnék lenni retusálatlanul egy címlapon. Még csak nem is az a cél, hogy hű, de jól nézzek ki bikiniben majd nyáron. Egyszerűen csak szeretném jól érezni magam a bőrömben, örömmel nézni a tükörbe, és könnyedén leülni a babám mellé majd a homokozó szélére, nem úgy, hogy közben fújtatok és szorít a nadrág.

Egy hete csinálom az előírt edzéseket a reformétkezéssel egybekötve, és úgy vagyok már most, mint Micimackó, mikor beszorult Nyuszinál a lyukba: “Micimackó szegény már olyan karcsúnak érezte magát, mint egy núbiai táncosnő.” Pontosan így érzem magam, ami nagyon jó, mert ettől hiszem el, hogy

a végén tényleg núbiai táncosnő lesz belőlem.

A nagy terv tehát az, hogy havonta bejelentkezem, megmutatom, hol tartok a fogyásban, alakulásban. Hívjuk inkább alakulásnak, mert a fogyás óhatatlanul azt jelentené, hogy kilókban számolunk lefelé. Pedig számomra a kilók nem hordoznak semmilyen információt, csak számok, a ruháim mérete sokkal jobban méri nekem a fogyás mértékét.

Mérlegelés helyett centizek, és már ki is neveztem magamnak egy motivációs nadrágot, amit hetente egyszer felpróbálok majd. Aztán lesz nagy öröm, ha végre rám jön. Ha méretekben számolunk, akkor én két méretet legalább szeretnék karcsúsodni, már csak azért is, mert két mérettel kisebb a terhesség előtti ruhatáram, és semmi kedvem újra összevadászni ilyen jó cuccokat magamnak, amilyenek most ott pihennek parlagon a szekrényemben.

A cikkekben mindig megtaláljátok majd Dani, a személyi edző edzésterveit, újít rajtuk kéthetente, attól függően, hogy hogyan fejlődik a jelenleg rejtett izomzatom.

Jó mélyen elrejtettem, de mindent elkövetek, hogy újra kifejlődjenek azok az izmok.

Én, ahogy eddig edzettem.
Én, ahogy eddig edzettem.

Szintén megosztok majd egy-egy mintaétrendet, egészséges reggelit, ebédet és vacsorát mutatva. De a hozzávalók alapján könnyű dolgunk lesz, hogy magunknak alakítsuk ki a saját kedvenc fogyókúrás étrendünket. Mindig lesz egy tanács a cikkekben az alvás szakértőjétől is, mert bármennyire is meglepő, az alvás és stresszoldás hatalmas segítséget jelent a fogyókúrában.

Az alvástréner tanácsa: Az alvás szépít, a kialvatlanság viszont nem csak táskákat “varázsol” a szemünk alá… A Berkeley Egyetemen (USA) kialvatlan emberek agyát megvizsgálva azt a meglepő felfedezést tették, hogy a kialvatlan emberek megszállottan vágyódnak a szemét kaja után (értsd cukrok, csokik, kólák, hamburgerek, pizzák és egyéb, magas kalóriatartalmú nyalánkságok). Ennek oka, hogy az agyban a komplex, racionális döntésekért felelős agyterület másképp működik a kialvatlanság következtében. Emiatt nehezebben tudjuk érzéseinket és vágyainkat kontroll alatt tartani. A kialvatlanság és a túlsúly tehát egyértelműen összefügg egymással. 5 jel, hogy többet kéne aludnod.

Nem utolsósorban pedig létrejött egy zárt Facebook-csoport is azoknak, akik szeretnének csatlakozni ehhez a közös fogyókúrához, mert szerintem ilyen hosszú távú átalakuláshoz kell, muszáj a társaság, akikkel meg lehet beszélni, mit mikor együnk, igyunk, mozogjunk. Itt felteheti mindenki a kérdéseit, és leírhat bármit, ami elé gördül a fogyókúrája során. Vágjunk bele együtt!

Első lépések

  • Kajanapló: Kezdd el felírni, mikor, mit, mennyit eszel és iszol.
  • Mozgás: Erősítő és kardioedzés felváltva. Két erősítést ne tegyél egymás utáni napokra.
  • Alapanyagok: Cseréld le a hozzávalókat az ételeidben egészségesekre. Szórd ki a kamrából a fehér lisztet és cukrot.
  • Ivás: Kezdj el tudatosan inni napi 3-4 liter folyadékot. A kávézást csökkentsd le 2-re egy nap, és a tehéntejet, amennyire tudod, hagyd ki az életedből.

Mintaétrend egy napra Csak a Puffintól

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top