Egészség

Kóstold meg az orgonát!

Anyák napja közeledtével az orgonának is kötelező, hogy lassan szirmot bontson. Gyönyörűen mutat majd a csokorban, majd egy szép vázában benn a szobában. De nem is gondolnád, hogy a dekorációs felhasználáson kívül el is fogyasztható az orgona. Készíthetünk belőle szörpöt, teát, tinktúrát. Tudd meg, mi mindenre jó!

Megfázás ellen: orgonalevél

Az orgona levele jó lázcsillapító és izzasztószer. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen az izzadtsággal együtt a szervezetből távoznak a mérgező anyagok, a betegségek okozói.

A tinktúra elkészítéséhez 2 evőkanál felaprított levelet öntsünk le 250 ml forró vízzel, forrásig hevítjük, levesszük a tűzről, és meleg helyen állni hagyjuk 2-3 órán keresztül, azután leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyit kell fogyasztani evés előtt. A kúra 3-5 napig tart. Erős köhögés esetén vagy meg lehet hosszabbítani a tinktúra fogyasztását, vagy rövid szünet után meg kell ismételni. Ugyanígy lehet használni a vodka alapú tinktúrát, melyet 1:20 arányban kell elkészíteni, és naponta 3-4-szer 15-20 cseppet kell fogyasztani belőle evés előtt.

Két-három nap elég ahhoz, hogy kigyógyuljunk a megfázásból. Feltétlenül készítsünk olyan tinktúrát is, amely gyengébb: 2 evőkanál levélhez 1 l forró vizet használjunk, és termoszba öntve ezzel menjünk szaunázni. Annyira erős lesz az izzadás, hogy utána valósággal újjászületünk. Közben csak tiszta vizet vagy felére hígított friss gyümölcslevet igyunk. Ha havonta egyszer ilyen módon szaunázunk, szervezetünk gyorsan kitisztul.

Kóstold meg az orgonát

Ízületi fájdalom, zúzódás, sebek kezelése

Amint kivirágzik az orgona, két szert lehet készíteni az ízületek, sebek és ütődések (zúzódások) kezelésére: tinktúrát és a kenőcsöt. Köszvény, meszesedés, ízületi gyulladás esetében mindkettő kiegészítheti vagy kiválthatja a gyári kenőcsöket és erős hatású tablettákat.

Az orgona virágát lazán (szellősen) szórjuk színültig egy fél literes üvegbe, öntsünk rá vodkát, hagyjuk állni 3 hétig sötét helyen, szobahőmérsékleten, majd szűrjük le. Fogyasszuk naponta 3×30 cseppet, étkezés előtt, három hónapon keresztül.
A tinktúrát fel lehet használni az ízületek dunsztkötéséhez, ehhez 1/3 pohárnyi tinktúrát hígítsunk fel felesben vízzel, nedvesítsünk be vele egy fáslit, helyezzük a fájós részre, majd fedjük be nylonnal és meleg kötéssel. Az ilyen dunsztkötés reuma, valamint sebek és ütődések (zúzódások) esetében megszünteti a fájdalmat.

Készíthetünk fájdalomcsillapító kenőcsöt is az orgona virágából, nagyon jó hatású reumatikus gyulladás esetében, az ízületekbe dörzsölve. Ehhez 2 evőkanál aprított virágot alaposan dörzsöljünk el 2 evőkanál friss vajjal, és hűtőszekrényben tároljuk, de csak maximum egy hónapig.

Van, aki a hígított tinktúrát arcápoló víz helyett használja: amint megjelenik egy pattanás, elalvás előtt rögtön bekeni vele az arcát. Próbáljuk ki!

Orgonarügy-tinktúra diabétesz ellen

Ha valaki beteg lesz, kész bármit kipróbálni, amit javasolnak, csak hogy minél gyorsabban megszabaduljon a bajától. Vannak azonban olyan betegségek, amelyek nem múlnak el, de azért megtanulhatunk velük élni. Ilyen a diabétesz.

Valaki, aki több mint 30 éve beteg, megtanulta a “ravaszkodást”. A legutóbbi kísérlete az orgonarügy tinktúrája. Minden tavasszal, amikor az orgona rügyezni kezd, körülbelül két héten keresztül a rügyekkel gyógyítja magát: 0,5 l forró vízhez 2-3 evőkanál orgonarügyet tesz, melyeket kora tavasszal, a rügyfakadáskor gyűjt – ez egynapi adag. A rügyeket 6 órán át állni hagyja, majd az egészet leszűrve, 24 órára elosztva, kortyonként fogyasztja.

Az ezt fogyasztó hölgy szerint ez a a tinktúra nemcsak a hasnyálmirigyemre, hanem a májamra, a vesémre és a hormonrendszeremre is jótékony hatású. Egyszerre, összehangoltan kezdenek működni, és ettől a közérzetem javul.

Évente egyszer, kora tavasszal végzi ezt a kúrát. Emellett, mint állítja, a diabétesz esetén előforduló lábszárfekélyen is segít az orgona. Ilyenkor a friss leveleket használjuk, amelyeket alaposan meg kell mosni, szétnyomkodni, és a sebes területre rögzíteni kötéssel. A leveleket 3-4 óránként kell cserélni. Erre a célra fel lehet használni a fiatal, felaprított és forró vízben puhított orgonahajtásokat (ágacskákat) is.

A Lótusz blogról azt is megtudhatod, hogyan készíthetsz belőle finom szörpöt!

Ha van egy jó blogod…
és Te is szeretnél pénzt keresni blogolással, és szeretnéd, hogy posztjaid megjelenjenek a Nők Lapja Café oldalán,
jelentkezz most a CafeblogVIP programba, amelyben havi 1.000.000 forintot osztunk szét.

Részletek és jelentkezés itt: cafeblog.hu/vip

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top