Egészség

6 lány erőt próbáló futása a mellrák megelőzéséért

"Anya, ugye nem fogsz meghalni?" Ezzel a kérdéssel indul a Mellrákfórum weboldala, amely egyszerre sokkoló és ijesztő, és egy olyan kérdést feszeget, amellyel valamennyi emlőrákos édesanya előbb vagy utóbb szembesül. De vajon kik állnak a kérdés és az oldal mögött, és hogy kerültek oda?

2015. április 19-én ismét megrendezték Budapesten a Vivicitta városvédő futást, mégpedig a 30. jubileumi futamot. Noha hivatalosan csak a Mellrákinfo jelent meg a rendezvényen, jó tudni, hogy idén két emlőrákkal foglalkozó szervezet futónagykövetei is ott voltak a futáson, tehát ott volt a Mellrákfórum is, amelyet az idén a Richter Aranyanyu és Terézanyu programján különdíjat nyert Balassa Gabriella, a 2012-ben szintén díjazott dr. Kenessey Andrea, Tamási Mónika és a Mellrákinfóról ismert Halom Borbála együtt hoztak létre. És igen, a tavalyi Mályvavirág-futás után én magam nem mulasztottam el ismét feltűnni, ezúttal a Mellrákfórum színeiben.

Mit jelentett nekem másokért futni?

Könnyekig meghatódva futottam le a bevállalt 7 km-es távom utolsó kétszáz méterét, büszkén megköszönve a testemnek, az engem a nevezésben támogató, bátorító, motiváló kedvesemnek és a világnak, no meg kicsit önmagamnak is, hogy az elmúlt fél év két szalagszakadása és a sok aggodalom és nehézség ellenére, ha csak részben is, de teljesíteni tudtam a tavalyi vivicittás fogadalmamat, mely szerint én “márpedig 2015-ben 10 km-en indulok!”. Na ja, tudom, csak 7 km lett belőle! De akkor is sírtam! Ha nem futottam volna éppen, azt hiszem, rázott volna a zokogás a boldogságtól, hogy igen, ott vagyok, egészséges vagyok, és megcsináltam, megcsináltam én és a testem, együtt, másokért, a barátaimért, a gyógyulókért… önmagamért! Pedig csak 7 km… milyen érzés lehet egy félmaraton? No de oda biztosan nem megyek ezzel a súllyal a lábaimon, hiszen járni, azt nem nagyon tudtam már a 7 km után sem!  

Visszatérve a mellrákfórumos lányokra, kicsit kikérdeztem őket magukról, a tevékenységükről, magáról a kezdeményezésről meg a futkározásról is, mert arra gondoltam, hogy Angelina Jolie sokakat megdöbbentő, radikális “leszerszámozásán” túl fontos volna kicsit beszélni az okokról, magáról a ma gyakorlatilag minden 10. nőt érintő betegségről, és azokról, akiknek segítségével a hétköznapokban küzdhetünk ellene… A teljes cikket a gyeva blogon találod!

Napjainkban minden 10. nő érintett valamilyen emlődaganatos megbetegedésben, ezért érdemes rászánni 5 percet arra, hogy tovább olvasd ezt a cikket, de még fontosabb, hogy szánj 5 percet minden hónapban az önvizsgálatra!

6 lány erőt próbáló futása a mellrák megelőzéséért
Ha van egy jó blogod…
…és te is szeretnél pénzt keresni blogolással, és szeretnéd, hogy posztjaid megjelenjenek a Nők Lapja Café oldalán, jelentkezz most a CafeblogVIP programba, amelyben havi 1 000 000 forintot osztunk szét.

Részletek és jelentkezés itt: cafeblog.hu/vip

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top