Egészség

5 kérés a száguldó magyar mentőstől – így segíthetnek az autósok

Már egymillióan látták azt a videón, amin a magyar mentős száguld át a fővároson, hogy időben odaérjen egy beteghez. Csordás Tibor azt mondja, ő mindig siet, mert minden egyes eset mögött egy élet van. Ha szükség van rá, akár egy parkon is áthajt. Vele beszélgettünk.

A mentőautóból rögzített videót mi is tágra nyílt szemekkel figyeltük. Csordás Tibor tíz éve mentős, az Pesthidegkút Mentőállomáson teljesít szolgálatot. A videón az látható, amint a mentőautó hat perc alatt ér oda a tetőről lezuhant emberhez. “Egy laikus autóvezető legfeljebb az előtte vagy mellette levő autót figyeli, nekünk száz méterre előre kell látni minden balesetgyanús helyzetet, menekülőutat, gyalogost, járművet. Időnként vita van köztünk abban, hogy kell-e mindig száguldani. Én erre mindig azt mondom, hogy minden egyes bejelentés mögött egy élet van, ezért én mindenhova sietek. Ha frontális karambolnál beszorul egy ember, jöhet a járda is, a park is, bármi, amin át lehet biztonságosan hajtani” – mondja Csordás Tibor, aki hozzáteszi, hogy kapnak egy alapkiképzést, de ami igazán számít, az a rutin, a tapasztalat.

No stressz? 

A protokoll szerint nappal egy percen belül, éjszaka két percen belül a kocsiban kell lenni, ráadásul a sofőröknek azonnal 110 százalékot kell teljesíteniük. Kérdésünkre, hogy mindez mennyi stresszt okoz, Csordás Tibor elneveti magát: “Alapból nem vagyok ideges típus, korábban egy szénbányában dolgoztam, azt is nagyon élveztem. Amikor betegért sietek, csak a feladatot látom magam előtt, semmi másra nem koncentrálok, mint a forgalomra és a vezetésre” – meséli a mentős, akinek az elmondása szerint nagyon családias légkörben dolgoznak. “Egy szolgálatban öten vagyunk, egy roham-, illetve esetkocsival és egy mentőkocsival. Összeköt minket annak a jó érzése, hogy tudunk segíteni. Mindannyian ezt látjuk ebben a munkában, nem a kihívást, a nehézségeket, vagy a mentősök fizetését. Ez tényleg csapatmunka. Természetesen az, hogy merre menjünk, kizárólag az én felelősségem. Annyit persze mondhat az orvos, hogy fontos lenne, ha nem rázkódna a beteg, ne siessek, nem ezen múlik az élete.”

Kiderül, hogy a mentősofőr a betegek szakellátásában is részt vesz: ha kell, újraéleszt, máskor bekötözi a sebet, segít a beteg mozgatásában. Mindehhez persze megvan a megfelelő végzettsége. Vagyis gyakorlatilag az összes feladatba besegít. Azok után, hogy végigszáguldott a városon. A videókról megtudjuk, hogy eddig 140 készült, azzal a céllal, hogy az autósok tanuljanak belőle. “Ha csak egyvalaki is jobban segíti a munkánkat a videó tanulságai miatt, már megérte. Muszáj tudatosítani az emberekben, hogy ők is rengeteget tehetnek azért, hogy valaki időben orvosi segítséget kapjon” – teszi hozzá a mentősofőr.

A mentősofőr kérései az autósokhoz:

  • Sose fékezz hirtelen mentőautó előtt!
  • Jelezd, milyen irányba fogsz lehúzódni! Így látszik a szándékod, és a sofőr tud előre tervezni.
  • Mindig húzódj le jobbra vagy balra!
  • Lehetőség szerint ne állj meg középen!
  • Ha épp piros lámpánál állsz, de csak úgy tudod elengedni a mentőt, hogy belehajtasz a kereszteződésbe, hajts bele és úgy húzódj le. (Persze csak ha nem jön senki!)
Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top