Egészség

Szegények patikája: ingyen gyógyszer és tápszer a rászorulóknak

A Szegények patikája egyelőre kevés rászorulót érint, további támogatókat várnak.

Pályázatot hirdetett a Gyermekétkeztetési Alapítvány 2000 fő alatti települések számára Szegények patikája elnevezéssel – írja a nol.hu. A pályázaton egyelőre tíz falu nyerheti el az egy évre szóló, havi 100 ezer forintos támogatást. Ebből a pénzből a település legszegényebb családjai vásárolhatnak gyógyszert és tápszert. Valójában 150-200 ezer forintra lenne szükség az igények fedezésre, ezért várják az érintett önkormányzatok, a gyógyszergyártó cégek, valamint a kormányzat segítségét is. Így további községekre is ki tudnák terjeszteni a programot.

A Szegények patikája csak ott működhet, ahol van önálló háziorvos és gyógyszertár is. A rendszer lényege: az érintett gyerekek számára felírt receptekhez a háziorvos csatolja a Szegények patikája logót, a helyi gyógyszertárban pedig térítésmentesen kiadják a szóban forgó orvosságot. A számlát később a háziorvos rendezi az alapítványi támogatásból. A program a tápszervásárlásra is kiterjed, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy az anya nem tudja anyatejjel táplálni a gyerekét. A tápszeres táplálás jelenleg havi öt-tízezer forintba kerül, a legszegényebbeknek erre nincsen pénzük. Ilyen családoknál nem ritka, hogy már a pár hónapos gyerekek is azt eszik, ami a felnőtteknek jut, az alultápláltság által pedig sokkal fogékonyabbak lesznek a betegségekre és a fertőzésekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top