Egészség

Mobilalkalmazás segít óvni a bőrünket az UV sugárzástól

Beállíthatjuk a bőrtípusunkat, és a készülék jelez, ha támadnak a káros sugarak. Bár évtizedek óta egyre több a bőrrákos megbetegedés, sokan még mindig nem érzik át a helyzet komolyságát.

“Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján az elmúlt évek során folyamatosan növekszik az UV-B sugárzás, ezzel nő az emberek fenyegetettsége. Kevesen tudják, hogy vannak olyan borult idős helyzetek, amikor ugyanolyan erős UV-B sugárzással találkozhatunk, mint napsütéses időben” – mondta el az Inforádiónak Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A szakember elmondta, a magas napállással járó időszakokban, tehát nagyjából 11 és 15 óra között nem szabad hosszasan a szabadban tartózkodni, és gondoskodni kell a megfelelő napvédelemről.

Ebben segít az OMSZ Meteora nevű mobiltelefonos alkalmazása is, mely csütörtöktől már nemcsak androidos készülékekre, hanem iPhone-ra is ingyenesen letölthető. Az applikáció testreszabható: ha beállítjuk rajta a bőrtípusunkat, annak függvényében kaphatunk figyelmeztetéseket. Az alkalmazás nemcsak az UV-B sugárzás előrejelzésére szolgál, hanem minden időjárási veszélyt, riasztást is meg lehet rajta nézni.

Egyre gyakoribb a bőrrák, mégsem figyelünk magunkra eléggé

Évtizedek óta folyamatosan nő a melanóma, azaz a bőrrák előfordulásának gyakorisága. Ennek ellenére sokan még mindig nem óvakodnak eléggé a túlzott napozástól – mondta Liszkay Gabriella bőrgyógyász, klinikai onkológus az M1 vasárnap reggeli műsorában. Pedig az örökletes, genetikai tényezők mellett a legnagyobb kockázatot éppen a sok napozás, az úgynevezett “napégés” jelenti. Akár egyetlen gyermekkori leégés is bizonyítottan megnöveli egy később kialakuló melanóma veszélyét

Akinek világos bőre, sok anyajegye van, annál sokszorosára nő a melanóma kialakulásának rizikója, ezért az érintetteknek ajánlott évente megnézetni a bőrüket szakorvossal. Aki pedig rendkívüli elváltozást tapasztal a bőrén, például azt, hogy megnő az anyajegye, feltétlen mutassa meg mielőbb egy szakembernek.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bőrrák a kezdeti stádiumban 100 százalékosan meggyógyítható, és minél korábban ismerik fel a betegséget, annál egyszerűbb a terápia is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top