Egészség

Egyre kövérebbek a magyarok

Megduplázódott Magyarországon az elhízottak aránya. A kóros elhízás a túlsúly mértékétől függően akár 14 évvel rövidítheti meg az életet.

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Magyarországon kritikusan sok a túlsúlyos, számuk pedig húsz év alatt, 2010-re megduplázódott – számolt be az Inforádió. A fiatalok elhízásának aránya pedig a mért 53 ország átlagához képest hazánkban kiemelkedően magas: a 11 éves fiúk 29 százaléka, a 13 éves fiúk körében 26 százalék a túlsúlyos, a 15 éves fiúk esetében 22 százalék ez az arány; a lányok körében jóval kevesebb a túlsúlyosak aránya.

Egyre kövérebbek a magyarok

Immár gyerekkorban olyan betegségek jelennek meg, amelyek tulajdonképpen régebben csak a felnőttkori elhízottak betegségei voltak. Ilyen például a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a mozgásszervi betegségek, és mellé még társulnak a pszichés problémák is, például az alacsony önbecsülés, a negatív testkép vagy a depresszió.

Csecsemőkorban az anyatejes táplálással, korai gyermekkorban a megfelelő fehérjebevitellel, később a fehérjék, a rostok és a szénhidrát optimális arányú megválasztásával lehet a legtöbbet tenni a túlsúly elkerüléséért.

Még több cikk az elhízásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top