Végre kiderült, mitől lyukas a sajt

MTI/NLCafé | 2015. Május 29.
Forradalmi felfedezés svájci tudósoktól, ráadásul teljesen véletlenül jöttek rá. Na, erre a hírre vártunk évek óta!

Évszázadnyi tanulmányozás és kutatás után végre rájöttek arra, mitől keletkezik a lyuk egyes svájci sajtokban, például az ementáliban és az appenzellerben. Svájci tudósok kiderítették, hogy a híres lyukak a fejéskor a tejbe kerülő szénarészecskék miatt keletkeznek. A részecskék az erjedés során gázt bocsátanak ki, ez okozza a lyukak képződését. A fejési technikák korszerűsödésével azonban lyukak eltűntek.

A sajtkészítő immár pontosan tudja, hogy a széna-mikrorészecskék pontos adagolásával gyakorlatilag ellenőrizheti a formába öntött sajtban keletkező lyukak mennyiségét.

Olvass még sajtokról az NLCafén:

Exit mobile version