Egészség

Jelek, amik melanomára utalnak

A melanoma talán az egyetlen olyan rosszindulatú daganat, amelyet már nagyon korán észrevehet a beteg, hiszen az esetek döntő többségében a bőrön alakul ki, így az elváltozások is gyakorlatilag azonnal láthatók. A betegeknek ez jó esélyeket ad, hiszen a kezdeti stádiumában felfedezett melanoma a mai modern terápiákkal és okosgyógyszerekkel hatékonyan gyógyítható.

A legtöbb rákbetegség hosszú ideig észrevétlenül fejlődik az emberi szervezetben, anélkül, hogy a betegnek tudomása lenne róla. Nagyon gyakran ezért csak előrehaladott állapotában ismerik fel a bajt, amikor a tumor már áttéteket képezett, és a sikeres kezelés esélyei is rosszabbak. A melanóma – ha későn fedezik fel – különösen magas halálozási aránnyal jár, kezdeti stádiumában viszont kifejezetten eredményesen léphetnek fel ellene az orvosok. Mivel a bőr felszínén kezd kifejlődni, ezért a pácienseknek jó esélyük van rá, hogy még idejében felfigyeljenek a melanómás elváltozásokra.

Jelek, amik melanómára utalnak

A melanoma jelei

A melanoma megjelenésének legjellemzőbb tünete, hogy a bőrön egy már korábbi anyajegy színe, alakja megváltozik, vagy új, pigmentált folt kezd növekedni. Ha az alábbi jeleket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz.

• Megváltozik az anyajegy színe, a pigmentáció (festékezettség) egyenetlen lesz: különféle árnyalatú barna és/vagy fekete keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés, vagy rózsaszínű árnyalatokkal.
• Megváltozik az anyajegy felszíne, kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik.
• Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
• Megváltozik az anyajegy határa, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. Esetleg kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett, amelyek esetleg egymásba is átmosódnak.
• Kisebesedik, felmaródik vagy kifekélyesedik az anyajegy.
• Vérezni kezd.

A nők és a világos bőrűek betegszenek meg gyakrabban

A melanomát nagyon gyakran és tévesen a bőrrákkal azonosítják a laikusok. Igaz, hogy mindkét betegség a bőrhöz köthető, de míg a bőrrák a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganatát jelenti, addig a melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű pigmenttermelő sejtekből alakul ki. A különbség azért is jelentős, mert a melanoma rendkívül rosszindulatú, gyors lefolyású rákbetegség, amelynek előfordulása ráadásul ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedekben. A legtöbb megbetegedés a 40-50 év közötti korosztályt érinti, és Európában közel kétszer annyi nőnél diagnosztizálnak ma már melanomát, mint férfinél. Különösen a világos hajú és bőrű emberek veszélyeztettetek, és azok, akiknek a bőrét rendszeresen, hosszú ideig közvetlenül éri a napfény, és gyakran le is égnek.

Jelek, amik melanómára utalnak

Okosgyógyszerek és korai diagnózis – jobb esélyek

Az elmúlt években több olyan innovatív, úgynevezett okosgyógyszert is törzskönyveztek, amelyek már előrehaladott állapotában is képesek a melanomát hatékonyan kezelni. A betegség egyes típusainál akár 60 százalékkal is megnövelhetők ezekkel a betegek túlélési esélye. Bár ez az eredmény az elmúlt 30-40 év talán legjelentősebb áttörése a melanoma gyógyításában, a betegséget továbbra sem szabad félvállról venni. Mivel gyors és igen agresszív ráktípusról van szó, a leghatékonyabb védelmet a megelőzés jelenti, illetve az, ha rendszeresen megvizsgálva saját bőrünket, idejében észrevesszük a melanoma kialakulásának első jeleit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top