Egészség

Még ez is: túl sok az ózon a levegőben

A rendkívüli hőség miatt hazánk 17 településén mértek az egészségügyi határértéket túllépő ózonkoncentrációt. Az erre érzékenyek köhögéssel, fejfájással számolhatnak.

A levegő magas ózontartalma miatt Budapest, Százhalombatta, Sopron, Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Győr, Esztergom Tatabánya, Veszprém, Hernádszurdok, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Oszlár, Salgótarján, Eger és Szolnok levegője kapott kifogásolt minősítést.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) arra figyelmeztet, hogy az érzékeny, beteg és idős emberek, gyerekek, kismamák a déli, délutáni órákban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, tartózkodjanak az aktív testmozgástól, inkább a kora reggeli és késő esti órákban menjenek ki a levegőre. Egészséges emberek is kerüljék a szabadban végzett nehéz fizikai munkát, aktív testmozgást.

A legfrissebb adatok alapján az ország nagy részén hétfő délután is a határértéket meghaladó ózonszennyezettség van. A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szerda éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 fokot.

Még ez is: túl sok az ózon a levegőben

Ózon: áldás és átok

A magasabb légrétegekben levő ózonmennyiség igen hasznos bolygónk élővilága szempontjából, ugyanis kiszűri a Napból érkező káros UV-sugarakat. Sajnos az ózonmennyiség csökkenése ebben a magasságban korunk egyik legnagyobb környezeti problémája.

 A felszín közelében az ózon negatív hatásai kerülnek előtérbe, ugyanis a magas ózonkoncentráció súlyosan károsítja az élő és élettelen környezetet: a fémeket korrodálja, károsítja a gumi- és a műanyag felületeket, a növények gázcserenyílásain keresztül bejutva súlyosan roncsolja a sejteket, levélelhalást, anyagcserezavart, terméshozam-csökkenést okozva.

 A legveszélyesebb azonban az emberi szervezetre gyakorolt hatása: már rövidebb expozíciós idő (magas koncentrációnak való kitettség) alatt is tapasztalhatunk tüneteket: szem-, torok-, nyálkahártya-irritációt, fejfájást, köhögést. A krónikus hatások között pedig szerepelhet az asztma kialakulása és a tüdőkapacitás csökkenése.
A “rossz”, felszín közeli ózon keletkezéséért nagymértékben a belső égésű motorok égéstermékei felelősek. 

További cikkek a témában, az NLCafén:

 

hvg.hu – zoldmuzeum.hu nyomán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top