Egészség

A bőrkeményedés veszélyei

Ne vegyük félvállról, mert a bőrkeményedés nem csupán esztétikai probléma lehet, hanem egészségügyi kockázatokat is hordozhat. Nézzük, miért és hogyan érdemes kezelni a bőrkeményedést!

Az ápolás mellett nagyon fontos, hogy a megelőzésre is fordítsunk figyelmet: a bőrkeményedés egyik fő okozója a rossz cipőválasztás, és ezáltal lábaink a nem megfelelő terhelése.

A bőrkeményedés veszélyei

Szorít a cipő?

Ha nem kellően kényelmes, szorít, vagy éppen nem tart eléggé a cipőnk, akkor lábunkat állandó dörzsölésnek, nyomásnak tesszük ki. Szervezetünk természetes védekezőreakciója miatt ilyenkor a bőrsejtek gyorsított tempóban termelődnek, a szaruréteg megvastagszik, azaz az elhalt hámsejtek bőrkeményedésként jelennek meg a lábujjainkon, sarkunkon, talpunkon.
A másik ok – a genetikai hajlamon kívül –, ami jellemzően kiváltja a bőrkeményedést: a túlsúly, vagy a hirtelen súlygyarapodás, amit a várandósság idején tapasztalunk. Minden életszakaszban, így a terhesség idején is fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válasszuk meg a lábbelinket, különben könnyen bőrkeményedések jelennek meg.

Nem csak esztétikai kérdés!

Talán nem is gondolnánk, de a helytelen cipő használata nemcsak sebeket, vízhólyagokat és tyúkszemet okozhat, de olyan erős bőrkeményedést is előidézhet, aminek nem csak a látványa okozhat problémát.
Ha nem fordítunk kellő figyelmet a lábápolásra, a bőrkeményedés annyira megvastagodhat, hogy bereped, így teremtve meg a baktériumok melegágyát: a repedésen keresztül a kórokozók akadály nélkül juthatnak a bőr alá. A berepedt sarok magában is fájdalmas jelenség, de ha el is fertőződött, és még gyulladást is tapasztalunk, felejtsük el az otthoni lábápolást és azonnal forduljunk szakemberhez!

Megelőzhető

Az egyik legfontosabb lépés a megfelelő cipő kiválasztása. Az üzletben próbáljuk fel, járkáljunk kicsit benne, és ha szorít vagy túl tág, tegyük vissza a polcra. Az új cipőnél fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a lábunkat. Ha már van egy kedvenc cipőnk, és nem szeretnénk tőle megválni, akkor tegyünk bele talpbetétet: számos ergonómiai kialakítású talpbetét kapható, de olyat is beszerezhetünk, ami csak a sarkunkat emeli meg, párnázott alátámasztást nyújtva.

A betéteken túl a drogériákban beszerezhetünk különböző géleket, tapaszokat is, amiket a cipőnkbe ragasztva, komfortossá tehetjük lábbelinket, így megelőzhetjük a hólyagok és a bőrkeményedés kialakulását is. Mindemellett ha heti 2-szer áztatjuk és lereszeljük a fokozott nyomásnak kitett területeket, lábunk meghálálja, és a bőrkeményedést hírből sem fogjuk ismerni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top