Egészség

Alvászavar: szinte senki sem alszik eleget

Egy több ezer ember megkérdezésével végzett kutatásból kiderült, hogy nem alszunk eleget, ráadásul azt sem tudjuk, mitől vannak alvászavaraink.

Az amerikai Huffington Post több mint 15 000 ember megkérdezésével végzett felmérést az alvási szokásokról és az alvás minőségéről. A válaszok meglepőek: legtöbbünk nem jut kellő mennyiségű pihentető alváshoz.

A válaszadók 95 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több alvásra lenne szüksége. Ami az alvászavarokat illeti, azok közül, akik arról panaszkodtak, hogy nincs részük elég minőségi alvásban, 48 százaléknak fogalma sincs róla, hogy mi lehet a kiváltó ok. A megkérdezettek 24 százaléka a stresszt, illetve a valamilyen külső tényező miatti aggodalmat jelölte meg az alvászavar okaként, míg 18 százalék krónikus fájdalom miatt nem piheni ki magát.

Alvászavar: szinte senki sem alszik eleget

Sokan gyógyszerhez nyúlnak

A felmérésben rákérdeztek, hogy ki milyen gyakran él bármiféle gyógyszerrel, hogy könnyebben tudjon elaludni, illetve végigaludja az éjszakát. A válaszadók 40 százaléka soha nem használ altatót, azonban 23 százalékuk hetente legalább egyszer, 23 százalékuk ennél ritkábban, 14 százalék pedig minden éjjel csak akkor tud elaludni, ha magához vette a piruláját. Vagyis a felmérésben részt vevők több mint felének legalább időnként szüksége van gyógyszeres segítségre.

Alvászavar: szinte senki sem alszik eleget

Az alvással töltött idő terén is lenne hova fejlődni, a válaszadóknak ugyanis csak 5 százaléka alszik nyolc órát, vagy többet. Ennél is több, 6 százalék azok aránya, akik még 4 órányi alváshoz sem jutnak. A legtöbben – 57 százalék – napi 6-7 órát alszanak, míg a kutatásban részt vevők 32 százaléka 4-5 óra alvással kénytelen beérni.

Aggasztó, hogy 100 megkérdezett közül 41 soha nem tud egész éjszaka aludni, 55-nek csak néha-néha és csupán 4 szerencsésnek sikerül minden éjjel ez a mutatvány. Ennek az egyik oka egyébként a tévénézés lehet, amelyről bebizonyították, hogy ha lefekvés előtt tévézünk, rosszabbul fogunk aludni. Ez a rossz szokás a válaszadók 47 százalékánál megvan, 17 százalék fogmosással, 15 százalék olvasással, 14 százalék pedig a telefonja nyomkodásával tölti a lefekvés előtti időt. Utóbbinak egyébként hasonlóan rossz hatása van az alvásra, mint a tévének.

Szerencsére a felmérésben részt vevők 99 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen változtatna az életmódján, ha ennek pihentetőbb alvás lesz az eredménye.

További cikkek az alvásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top