Egészség

Mi a közös egy magyar orvosban és egy Forma-1 pilótában?

A nemrég felújított kórházakban is csak kevés olyan műtő van, ahol rendes légkondicionálás működik – írta a Napi Gazdaság. A nagy hőség miatt ezért több helyen műtéteket kellett elhalasztani. Magyarország, siralomház, sokadik fejezet…

Képzeljük el, hogy ebben a remek időben fel kell vennünk egy teljes műtős-szettet: hajvédő, maszk, műtősköpeny – alatta persze a felsőből és nadrágból álló orvosi ruha – és steril gumikesztyű. Fincsi, mi? Na ezek után oda kellene állni egy asztal mellé és feszülten koncentrálni, mondjuk 3-4 órán keresztül. Aki nem ájult még el a gondolattól, olvashatja tovább a cikket.

Ugyanannyit izzadnak, csak az orvos nem keres annyit
Ugyanannyit izzadnak, csak az orvos nem keres annyit

Pont ezt csinálják a magyar orvosok

A fenti gondolatkísérletből kimaradt, hogy a feszült koncentrálás emberi testekben való kotorászást, spriccelő vért és emberek életéért vállalt felelősséget takar. Szóval nem egy Bikram-jógáról van szó, távolról sem. Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akiben ezen a ponton felmerül az a bizonyos miért? Hiszen a jobb sorsra érdemes orvosainknak nem wellness-szállót kellene csinálni – bár az őket érő munkamennyiséget nézve azt is megérdemelnék –, hanem olyan műtőket, ahol bármilyen időjárási körülmények között biztonságos műtéteket lehet végezni.

De hát az sok pénzbe kerül!

Egészen pontosan – vagyis a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint – a jelenleginél 30-40 százalékkal növekednének az energiaköltségek, nem beszélve a műtőkbe szerelhető speciális klímaberendezések nagyjából másfél millió forintos költségéről. Ez sok pénz, de nem annyira, hogy az embernél ne nyomódjon be a demagógia-kapcsoló, és ne kezdje akarva-akaratlan stadionszékekre és bevándorló-ellenes óriásplakátokra átszámolni. Na ugye, hogy már nem is tűnik olyan drágának?

Ez főleg a nemrég felújított kórházak esetében veri ki a biztosítékot – ha már az áramfogyasztásról beszélgetünk –, a régebbieknél csak azért nem, mert épp az elmúlt hetekben olvashatott mindenki arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a Merényiben, ami például a János Kórházhoz képest maga a modern mámor, a gyógyítás jövője, a Jetson család szanatóriuma. A Merényit Észak-Koreához hasonlítottuk múltkor, azonban egy gyors keresés után elnézést kell kérjünk Kim Dzsong-Untól, a Business Insider riportja szerint ugyanis – ránézésre legalábbis – szinte európai körülmények uralkodnak a kommunista ország kórházaiban. Legalábbis a plafon nem ázik be. Nem úgy, mint nálunk.

Visszatérve a címben feltett kérdésre: az a közös egy magyar orvosban és egy Forma-1 pilótában, hogy mindketten körülbelül másfél liter folyadékot veszítenek egy 3-4 órás műtét, illetve egy kb. 2 órás autóverseny során. Mindkét esetben emberéletek forognak kockán, igaz, utóbbinál legalább önként vállalt kockázatról van szó. A műtőasztalon fekvő beteg meg csak reménykedhet, hogy az orvos nem ájul bele a hasüregébe és az áram sem megy el műtét közben, ugyanis ilyenre is volt példa a közelmúltban.

További cikkek a magyar egészségügy állapotáról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top