Egészség

Miért nem vonzó az ápolói hivatás napjainkban?

Egyre nyíltabban adunk hangot azért, hogy a hazai egészségügy helyzete – benne a dolgozók, valamint betegeink ellátásának körülményei – ne süllyedjen tovább. Mélyponton vagyunk, ezt mindenki tudja sajnos. Egyre kevesebb az orvos, az ápoló/nő, a gondozó...

Én most az okokat keresgélem a teljesség igénye nélkül. Kutatom, mert számos társammal imádjuk a hivatásunkat, ez az életünk.

Mindenki sejti ma már, hogy az ápolás egy olyan hivatás, ahol a megbecsültség sem erkölcsi, sem anyagi szempontból nem áll összefüggésben mind a fizikai, mind a lelki megterheléssel. Aki ma ápoló lesz – és sajnos egyre kevesebben, hiszen kevesen látnak benne karrierlehetőséget –, pozitívumként a következőket emeli ki életrajzában: a segíteni akarást, a beteg embertársaival való foglalkozást, aktív hozzájárulását a gyógyításában, illetve a változatosságot. A pályán való elindulás nehéz – a maradás talán még ennél is nehezebb –, hiszen vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet megtanulni az iskolapadban.

Miért nem vonzó az ápolói hivatás napjainkban?

Végtelen türelem és empátia szükséges ahhoz, hogy nap mint nap oda tudjunk állni a betegágy mellé, és minden egyebet kizárva a maximumot nyújtsuk a rászorulóknak.

Az utóbbi időben drasztikusan csökkent a számunk. Az egészségügyben ma is zajló változásoknak köszönhetőn egyre több a pályaelhagyó, viszont ezzel párhuzamosan kevés az utunkra lépő, és a rajta lelkesen, hivatástudatunkhoz méltóan éveken át haladó.

Hogy bloggerünk szerint mikor kezdődött a probléma? Tudd meg az Ápolónő blogról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top