Egészség

Adj boldog éveket – ismerd fel időben szeretteidnél az Alzheimer jeleit

Az Alzheimer-kór a mai napig gyógyíthatatlan betegség. Beteg szerettünknek azonban sok, boldog évet ajándékozhatunk, ha időben észrevesszük a kór első jeleit, és felismerve a bajt orvoshoz fordulunk vele. Az elmúlt évek kutatási eredményeként megjelent innovatív terápiák és okosgyógyszerek már alkalmasak arra, hogy látványosan visszafogják a betegség kialakulásának ütemét, és ezzel kitolható az az idő is, amíg a beteg kiegyensúlyozott, jó minőségű életet élhet.

Ne vedd félvállról, ha édesanyád, apukád, nagymamád feledékenynek, szórakozottnak tűnik. Könnyen lehet, hogy Alzheimer-kór van kialakulóban nála, de még magának sem hajlandó beismerni, hogy szellemi képességei már nem a régiek. Figyeld az apró jeleket, hogy időben orvoshoz tudjatok fordulni, és elkezdhessék a szükséges terápiákat, amikkel lassítható a kór terjedése.

Adj boldog éveket – ismerd fel időben szeretteidnél az Alzheimer jeleit

Kezdeti apró jelek, amikre figyelni

A kór kialakulásakor, amit indító fázisnak is hívnak a szakemberek, a betegség nagyon nehezen felismerhető. Rendszerint átmenetinek tűnő jelek mutatkoznak, amit a legtöbben egyszerűen csak szórakozottságnak, normális feledékenységnek gondolnánk. A betegnek nem jutnak eszébe nevek, szavak, elfelejti hova tette le a kulcscsomóját, vagy nem emlékszik pontosan, miről is beszélgetett vele a postás a kertkapuban. Ezzel párhuzamosan a beteg hangulatát enyhe levertség, rosszkedv jellemzi, amit felületes depressziónak is gondolhat a kívülálló, és ennek tulajdoníthatja be azt is, hogy lankad a beteg érdeklődése a külvilág dolgai iránt. Amikor idősebb rokonainknál ezt tapasztaljuk, általában nem vesszük komolyan, és elhárítjuk azzal a problémát, hogy az illető elmerült az emlékeiben, és a jelen világ történései az adott időszakban nem különösebben kötik le. Ezt az állapotot a tudomány pszeudo- vagy áldepresszióként is ismeri, pedig nincs szó valódi depresszióról: ekkor már elindult az agysejtek károsodása. Ilyenkor a beteg környezetében élők szerepe óriási: nemcsak fel kell ismerniük, hanem komolyan is kell venniük, ha a figyelem, a gondolkodás, az asszociációk, és képzettársítások vagy memorizálások területén változás áll be szerettüknél, és mielőbb orvoshoz kell kísérniük. Ebben a stádiumban ugyanis még a betegség fejlődése sikeresen lelassítható, és megfelelő okosgyógyszerekkel valamint innovatív terápiákkal sokáig fenntartható egy megfelelő életminőség.

Megváltozik a személyiség

Ha nem foglalkoznak a problémával, akkor a betegség tovább fejlődve egyre súlyosabb problémákat okoz majd a betegnek. Fokozatosan romlik az idő- és térbeli tájékozódó képessége, hanyatlik az ítélőképessége, és az addig rutinnak számító tevékenységei végrehajtása is gondot okoz neki. Gyakran előfordul, hogy az Alzheimerben szenvedő beteg még a saját lakásában is eltéved, idegen helyen pedig képtelen segítség nélkül boldogulni. Ezzel párhuzamosan fokozatosan megváltozik a személyiség is: ingadozóvá válik a beteg hangulata, makacsul ragaszkodik dolgokhoz, elképzelésekhez, ugyanakkor sokat szorong, a helyzethez egyáltalán nem illő módon reagál a környezet hatásaira. Nem ritka az sem, hogy agresszívvé válik a beteg, ami előállhat már a korai stádiumában is, amikor a beteg érzi, hogy valami nincs rendben, és szellemi képességeinek lassú elvesztése miatt frusztrálttá, ingerlékennyé válik.

Évtizedeket adhatnak az okosgyógyszerek a betegnek

Sajnos a legtöbb beteg igyekszik eltitkolni, hogy problémái vannak, hiszen nem szeretné, ha bolondnak, félkegyelműnek látná a környezete őt, akinek korábban a szellemi képességei tökéletesen rendben voltak. Ezért a betegséget sokszor csak későn állapítják meg, amikor már a beteg környezete számára is egyértelművé válik, hogy itt nem egyszerű szórakozottságról és lehangoltságról van szó. Évek is eltelhetnek úgy, hogy mind a beteg, mind a környezete megpróbálja eltagadni maga előtt a valóságot, pedig ha bátran szembenéznének a helyzettel, azzal évekkel, évtizedekkel is meghosszabbíthatnák a beteg életét. A legtöbb esetben ugyanis az előrehaladott Alzheimer-kór diagnosztizálása ellenére a megfelelő kezelésekkel, új fejlesztésű gyógyszerek és terápiák alkalmazásával jelentősen kitolható az életkor, és látványosan lassítható a beteg állapotának hanyatlása.

 

Az Alzheimer-kórról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top