Egészség

Friss kutatás: a mellrák korai stádiumában nincs feltétlenül szükség kemoterápiára

A korai stádiumban felfedezett mellrák eredményes kezeléséhez nem feltétlenül szükséges a kemoterápia – bizonyította be egy friss kutatás.

A hormonalapú daganatellenes gyógyszerek az esetek egy részében elegendőek lehetnek a korai stádiumban felfedezett mellrák kezeléséhez, a kemoterápia ilyenkor elkerülhető – írja a New England Journal of Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmány. 

A New York-i dr. Joseph Sparano és csapata az Oncotype Dx nevű teszt megbízhatóságát vizsgálta. A teszt során 21 gént vizsgálnak meg a tumorból, ezzel meghatározva a gyengeségeit és erősségeit, illetve azt, hogy a daganat agresszív-e vagy sem. A teszt eredményét egy 100 pontos skálán határozzák meg, az alacsonyabb értékek pedig általában azt jelzik, hogy a hormonalapú gyógyszerek elegendőek a kezeléshez, viszont ha az értékek magasabbak, akkor kemoterápiára van szükség ahhoz, hogy csökkentsék a rák kiújulásának kockázatát.

A kutatócsoport 10 273, 18–75 év közötti, korai stádiumú, úgynevezett hormonreceptor-pozitív mellrákban szenvedő nőn végezte el a tesztet. Háromból két mellrákos eset általában hormonreceptor-pozitív, ebben az esetben általában műtétre, majd hormonterápiára kerül sor. Sokan azonban mindemellett kemoterápiát is kapnak, pedig erre nem feltétlenül lenne szükség.

A kutatás arra az eredményre jutott, hogy azoknak a nőknek a 99 százalékánál, akiknek az Oncotype DX teszt szerint elegendő volt a hormonterápia, és csak ezt végezték el rajtuk, 5 éven belül valóban nem újult ki a mellrák.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top