A szem egészsége
Szemünk különleges, csodásan megalkotott anatómiai struktúra, amely lehetővé teszi, hogy létfontosságú információkat érzékeljünk és dolgozzunk fel a minket körülvevő világról.
Érzékszerveink segítségével tudjuk igazán élvezni világunkat, az emberi környezetet, de ebben is kitüntetett helyet foglal el a szem, a látás. Egy szép film, gyermekünk házasságkötése vagy egy elbűvölő naplemente látványa mind-mind azt igazolja, mennyire vigyáznunk kell szemünk épségére.
Sajnos sok esetben visszaélünk ezzel a nagyszerű adottsággal. Szemünket számos károsító tényezőnek tesszük ki, mint pl. a dohányzás, az elhízás, az elhanyagolt magas vérnyomás és a cukorbetegség, vagy hogy nem hordunk napszemüveget.
Nem meglepő, hogy a szem egészséges működésében az egészséges étrend is fontos szerepet játszik. A szem egészséges működéséhez szükség van olyan kis mennyiségben előforduló, nélkülözhetetlen mikrotápanyagra, melyeket a szervezet nem képes előállítani. Megfelelő mennyiségben történő napi fogyasztásukra figyelmet kell fordítani.
Lássuk, mit együnk!
Szemük világa igen fontos, ha jól belegondolunk, egészségéért bármit megtennénk. Az egészséges étrend segít a testsúly és a vérnyomás kontrolljában is, az elhízás, és a magas vérnyomás ugyanis károsítja a szemet.
Milyen tápanyagok lehetnek hasznosak szemünk egészségére nézve? Mivel ezek egyikét sem a szervezet állítja elő, ezért az alábbi vitaminok, ásványi anyagok napi bevitelére érdemes odafigyelni:
Antioxidáns hatású vitaminok és a cink
A C- és az E-vitamin egyaránt rendelkeznek antioxidáns sajátságokkal. A sejtek anyagcsere-folyamataiban és a szemben a fény hatására képződő anyagokat, ún. szabad gyököket megkötik és hatástalanítják, hozzájárulnak a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez.
A cink a szervezetben zajló számos folyamatban szükséges és hozzájárul a jó, ún. normál látás fenntartásához. Forrásai: répa, zöld leveles zöldség, máj, vaj, cheddar sajt, citrusfélék, zöld bors, paradicsom, brokkoli
Lutein és zeaxantin
Az ideghártyában dúsuló, UV-fényt elnyelő festékanyagok, melyek felhasználódnak a fényérzékelés folyamatában. Zöld leveles zöldségek (petrezselyem zöld, spenót, kelkáposzta, fejes saláta), brokkoli, csemegekukorica (és abból készült chipsek), tojássárgája tartalmaz gazdagon luteint és zeaxantint.
Omega-3 zsírsavak
A szövetek, így a retina létfontosságú összetevői normál látás fenntartását támogatják. Az omega-3 zsírsavak leginkább halfélékben (lazac, szardínia, makréla, hering) találhatók nagy mennyiségben. Hazánkban azonban ezt nem mindenki tudja napi szinten étrendjében biztosítani.
Látása is megérdemli a törődést
Idősebb korban gyakran csökken e mikrotápanyagok mennyisége az elfogyasztott étrendben. A legtöbb általános multivitamin készítmény nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a jó látást támogató összetevőket.
A Bausch + Lomb által kifejlesztett Ocuvite® étrend-kiegészítő készítmények segítenek gondoskodni a szem egészséges működéséhez szükséges mikrotápanyagokról. Az Ocuvite Lutein forte komplex összetétele antioxidánsokat, luteint, zeaxantint és cinket is tartalmaz. A tabletta laktózmentes, cukorbetegek is szedhetik. A továbbfejlesztett Ocuvite Complete kapszulában antioxidánsokon, cinken és luteinen kívül omega-3 zsírsav (DHA) is található, nagy dózisban. A cink mellett az omega-3-zsírsavak csoportjába tartozó dokozahexaénsav (DHA) a normál látás fenntartásához járul hozzá.
További látásmegőrző tippek és tanácsok:
www.ocuvite.hu
Az Ocuvite Lutein forte és az Ocuvite Complete megvásárolható a gyógyszertárakban!
Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A terméket kisgyermekek elől elzárva kell tartani.
További információ: Bausch+Lomb 1025 Budapest, Csatárka út 82-84
Ocuvite HU1502-07 Lezárás dátuma: 2015.03.03.