Egészség

Ez történik a szemmel 40 felett

Az apróbb betűk már összemosódnak olvasáskor, a szemed egyre gyakrabban szárad ki és könnyezik, és néha az az érzésed, hogy homályosan látod az emberek arcát. Negyven felett ezek nem ritka tünetek, és azt jelzik, hogy a szemed is öregszik. A jelenség természetes és normális, de hogy milyen gyors ez a romás, már rajtad is múlik.

Öregszeműségnek hívják azt a jelenséget, aminek a tüneteit az imént felsoroltuk. Ezek a legtöbb embernél jelentkeznek a kor előrehaladásával, és sem megelőzni, sem elkerülni nem lehet, viszont megfelelő életmóddal, szemtornával és vitaminokkal lassítható a folyamat.

Ez történik a szemmel 40 felett

A presbiópia (öregszeműség) nem kizárólag szemfenék meszesedését (makuladegeberáció) jelenti, hanem egy sor más tünettel is jár, hiszen a szemlencse mellett a szem körüli bőr és izmok is megérzik az idő múlását. Ezek miatt idővel egyre több kényelmetlen tünet jelentkezik, amik azonban nem betegségek, csupán a korral járó kellemetlenségek.

Kiszáradó, égő és könnyező szemek

Az egyik leggyakoribb tünete az öregedő szemnek, hogy gyakran könnyezik, ami a furcsa módon éppen a szem szárazságának jele: a sűrű könnyezés a szem felszínének túlzott szárazságát igyekszik ugyanis kompenzálni. A sok könnyezés miatt azonban gyakran törölgetik az idősek a szemeiket, amitől a szem körüli amúgy is laza és öregedésre hajlamos bőr még inkább megereszkedik, és az alsó szemhéj így meglazulva még azt a kevés nedvességet sem tudja összegyűjteni a belső szemzúgban található könnytócsába, ami egyébként ide folyhatna és nedvesítetné a szemet. Sokkal kíméletesebb tehát a szemcsepp használata, illetve az is, ha kerüli az ember az olyan tevékenységeket – például monitorok, képernyők hosszas, merev bámulása –, amik fokozzák a szem kiszáradását. Ha van türelmünk, tudatosan tanulhatunk pislogni is: ideális esetben az ember 3-4 másodpercenként pislog egyet. Különöse az idősebbeknek fontos, hogy gyakrabban és többet pislogjanak, mert az ő szemhéjuk rendszerint már nem egyenletesen oszlatja el a szem felületén a nedvességet.

Összemosódó betűk

Tipikus szemprobléma az idősebb korosztálynál, hogy olvasáskor összemosódnak a betűk. 40-50 éves kor között ugyanis elkezd az szemlencse is öregedni: lassanként veszít a rugalmasságából és nehezebben alkalmazkodik a fényviszonyokhoz. Emiatt a közelre és távolra nézés között lassabban “vált át”. Ekkor kezd életünk részévé válni az eltartott kézzel való olvasás, és az olcsó olvasószemüvegek beszerzése a benzinkutakon, amit aztán egyhamar el is vesztünk. Az ilyen szemüvegek egyébként sokszor többet ártanak, mint használnak, ezért ha az öregszeműség jeleként elkezd egyre nehezebbé válni az olvasás, legjobb, ha szemorvossal iratunk fel szemüveget és azt profi optikusnál gyártatjuk le!

Úszó foltok a szem előtt

A szem öregedésének jele az is, amikor apró, fonalszerű dolgok kezdenek “úszni a szem előtt”. Ezt a jelenséget 35 felett már mindenki tapasztalhatja. Nem kell különösebben aggódni miatta, ezek a homályok a szemgolyót kitöltő üvegtest elfolyósodására utalnak, ami önmagában nem okoz problémát, legfeljebb apró kellemetlenséget. Gond akkor van, ha ezek a fonalak tömegesen jelennek meg, mert ez már az ideghártya leválásának veszélyére figyelmeztet.

A makula degeneráció

Az ideghártya öregedését a sárgafolt elváltozása mutatja a leglátványosabban. A sárgafolt közepén ekkor megváltozik a lutein és a pigment aránya: ez utóbbi növekszik, aminek hatására a sárgafolt bebarnul, és a területen lerakódások jelennek meg. Ez a jelenség a makula degeneráció, aminek előrehaladásával az éleslátás fokozatosan romlik. Jellegzetes tünete, hogy miközben a perifériás látás megfelelően működik, addig a beteg homályosan észleli azt, amire éppen néz és ezért nem ismeri fel például a betűket, arcokat, tárgyakat.

A szem öregedését és a makula degeneráció megjelenését elkerülni nemigen lehet, legfeljebb késleltetni és lassítani a folyamatot. Megfelelő vitaminokkal, helyes ételmóddal, szemtornával, a szem pihentetésével elérhetjük, hogy a lehető legkésőbb kelljen szembesülni a látásunk romlásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top