Egészség

Ágyipoloska-térkép: ellenőrizd, mennyire vagy veszélyeztetve!

Több ezer bejelentett eset alapján készítette el Budapest első ágyipoloska-térképét egy rovarirtással foglalkozó vállalkozás. Az eredmény sokkoló. Nézd meg te is, van-e ágyi poloska a környékeden!

Publikussá vált Budapest első ágyi poloska térképe, amely irányítószám alapján mutatja be az adott terület fertőzöttségi szintjét. A fővárosban több ezer háztartást kínosan érint a probléma, s ez jól látszik a rajzon is. A térképből egyértelműen kiderül, hogy a sűrűn épített lakóhelyeken, a lakótelepek és a szállodák környékén a kellemetlenség már elképesztő méreteket ölt. A legfertőzöttebb régiók a Keleti pályaudvar bal oldalán fekvő Erzsébetvárosi tömbök és a Józsefváros Corvin negyed mögötti része, de súlyos a helyzet Újpalotán, Káposztásmegyerben vagy akár a Havanna telepen is. A budai kerületek ennél jobb helyzetben vannak, a sűrűbben előforduló kertvárosi részeken ugyanis az állat nem terjeszkedik.

Az ágyi poloska – angolul bed bug – rejtett életmódot folytató, kizárólag lakókörnyezetben honos vérszívó élősködő, amely akár fél évig is elél táplálék nélkül, hasonlóan a kullancshoz.  Leginkább a sokemeletes, sűrűn beépített háztömbökben szaporodik el, hiszen a csővezetékben és a szellőzőnyílás rejtett zugaiban kiválóan tud a lakások, helyiségek között mozogni.

“Évről évre több bejelentés érkezik hozzánk, és sajnos nemcsak a szegényebb, mindenféle higiéniát mellőző, leromlott állapotú lakóhelyekről, de egyre többször közismert, jómódú személyek otthonaiból, többcsillagos szállodákból is” – árulta el Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője.

“Az érintettek sok esetben azért szenvednek évekig a vérszívóktól egy társasházban, mert az irtással gyakran egymáshoz is átkergetik az ágyi poloskákat, és bár tudják, hogy szervezett irtásra lenne szükség, senki nem mer kezdeményezni, mert vagy szégyellik, vagy félnek, hogy megszólják őket” – tette hozzá.

Ágyi poloska térkép: ellenőrizd, mennyire vagy veszélyeztetve!

Amerikában készült már hasonló internetes ágyi poloska térkép, ott a hotelek fertőzöttségi szintjét mutatták a piros jelzések, a lakossági bejelentések pontos feltüntetésével. Itthon azonban még nem sokan merik felvállalni a kínosnak érzett eseteket.

A tapasztalatok szerint a kellemetlenséggel szembesülő érintetteket leginkább pszichésen viseli meg az élősködők jelenléte, hiszen az éjszaka lakmározó rovarok csípései akár hetekig is láthatók, az áldozat pedig szégyenkezik, és tehetetlennek érzi magát.

Ágyi poloska térkép: ellenőrizd, mennyire vagy veszélyeztetve!

A rossz élmény elkerüléshez fontos tudni, hogy nem szabad a lakásba vinni az utcai lomtalanításban mások által kiselejtezett bútorokat, holmikat. Ha azonban már megtörtént a baj, amely az irtás ellenére időszakosan mindig visszaköszön, vagy épp az ágyipoloska-térképen láthatóan egy fertőzött régióról van szó, mindenképp a lakóközösség összefogásával megvalósuló, szervezett irtásra van szükség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top