Egészség

Oltástól függhet a családi pótlék

Erős érv a védőoltás mellett: ehhez kötnék a családi pótlék folyósítását.

A javaslat szerint ez nem okozna adminisztrációs terhet a gyermeküket beoltató szülőknek. Az oltóorvos feladata jelenteni a kormányhivatalnak, kik nem lettek beoltva. Ha a szülő nem oltat, ugrik a családi pótlék.

Az interneten garázdálkodó sarlatánok oltásellenes hülyeségei miatt számos megtévesztett szülő tagadja meg gyermekének beoltását, ami miatt már lokális járványokat is észleltek. Nemrégen pedig egy spanyol gyerek olyan betegségben – torokgyíkban – vesztette életét, amit a kötelező védőoltásoknak hála, amúgy már leküzdött az orvostudomány.

Oltástól függhet a családi pótlék

Horváth Judit, a Medicalonline szerzője megjegyzi: Magyarországon indirekt az oltás kötelezettség, eszerint bölcsődébe, óvodába és iskolába –  gyermekek közösségébe – csak akkor járhat valaki, ha a szülő bemutatja a védőoltás beadását igazoló dokumentumot. A Medicalonline szerint a családipótlék-jogosultság a jövőben a kötelező kisgyermekkori védőoltások beadásának függvénye lenne, a jelenleg is kötelező óvoda- és iskolalátogatás mellett. Az adminisztrációs kötelezettség az orvost terhelné. Csak azoknak a szülőknek kellene az igazolást bemutatniuk, akiknek a névsorát az oltóorvos lejelentené. A hivatal mindaddig felfüggeszti a családi pótlék folyósítását, amíg a vakcina beadása nem történik meg. Az egészségügyi okok miatt olthatatlan gyermekekre a szabályozás nyilván nem vonatkozna. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top