Egészség

Így segíts a cukorbetegnek, ha rosszul van!

Előfordulhat, hogy a mi lélekjelenlétünkön múlik egy másik ember élete. Ha a közvetlen közelünkben lesz rosszul valaki, ha látszólag minden ok nélkül elájul mellettünk az utcán vagy a munkahelyünkön, egy rendezvényen vagy egy családi eseményen, vajon képesek lennénk a segítségére sietni? Egy cukorbetegnek, például?

Nem mindig elég a szőlőcukor

A cukorbetegségben szenvedőknél előfordulhat, hogy hirtelen leesik a vércukorszintjük. Ezt az állapotot hipoglikémiának hívják (a betegek rövidebb szóval ezt hipónak is nevezik), amit általában a betegek fel szoktak ismerni, és ha elég felkészültek, akkor a maguknál tartott szőlőcukor-tablettával segíteni tudnak a helyzeten. Megeshet viszont, hogy külső segítségre szorulnak, ilyenkor nekünk kell megetetni vagy vízben feloldva megitatni a szőlőcukrot a beteggel, majd kekszet, rostos levet vagy tejet adnunk neki. Ezek fokozatosan megemelik a vércukor szintjét és elmulasztják a tüneteket.

Így segíthetsz egy cukorbetegnek, ha rosszul van

Az hipoglikémiás állapotot arról lehet felismerni, hogy a beteg elkezd sápadni, verejtékezni, fáj a feje, szédül, gyengének érzi magát, éhségérzete támad, és zavartan viselkedik. Nem ritkán hányinger és hányás is előfordul, de ezek a tüntetek egyénenként változó sorrendben, és nem feltétlenül együtt jelentkeznek.

Ha a beteg annyira súlyos állapotba kerül, hogy elveszti az eszméletét, a legfontosabb teendőnk, hogy szabaddá tesszük a légutait: stabil oldalfekvésbe vagy a hasára, oldalára kell fektetni a beteget, a szájában található idegen tárgyakat – például műfogsort, rágógumit – eltávolítjuk, és a fejét úgy fordítjuk, hogy minden légúti akadály – például a nyál – akadálytalanul távozhasson a szájüregből.

Így segíthetsz egy cukorbetegnek, ha rosszul van

Ezt követően a betegnél található Glukagon injekciót kell beadnunk. Ezt a cukorbetegek rendszerint maguknál tartják, általában egy narancssárga tokban, amelyben egy fecskendőben megtaláljuk az előkészített oldószert, mellette pedig a hatóanyagot tartalmazó porampullát. Az ampullába fecskendezzük az oldószert majd az oldatot újra felszívjuk, és a fecskendőben maradt levegőt a tűvel felfelé tartva kinyomjuk. Az injekciós tűt egy izomba kell szúrnunk, majd az anyagot lassan belefecskendeznünk a betegbe, akinek az állapota ettől fokozatosan javulni kezd. Ha a beteg magához tért, és a tudata kitisztult, adjunk neki szőlőcukrot, majd értesítsük a mentőket.

A ketoacidózis

Nem csak az alacsony vércukorszint okozhat rosszullétet, hanem csökkent mértékű cukorlebontás következtében a szervezetben felgyülemlett ketontestek is. Ilyenkor a szervezet elsavasodik, a beteg hányhat, kipirul, légzése mélyül, és szaporábbá válik. Jellegzetes tünete a ketoacidózisnak, hogy a beteg lehelete acetonszagúvá válik, majd az állapota romlásával tudatzavar jelentkezik, és akár a teljes anyagcseréje is összeomolhat.

Ez a folyamat fokozatos, így időben észlelve a jeleket inzulin-cukor bevitelével, amit a beteg szintén magánál tart, lehetőségünk van megakadályozni, hogy a beteg elveszítse az eszméletét. Szükség lesz még ezután folyadékbevitelre is, lehetőleg magas szénhidráttartalmú gyümölcslevet itassunk a beteggel, de csak akkor, ha még nem hányt. Ha a hányás kialakul, a szájon át történő folyadékbevitel nem oldható meg, ezért elengedhetetlen a szakszerű orvosi beavatkozás, kórházi kezelés, ahol a folyadékpótlást infúzió segítségével végzik el.

Gyógyszerek a cukorbetegnek

Mi magunk – hacsak nem vagyunk cukorbetegek – valószínűleg nem tartunk otthon olyan gyógyszereket és anyagokat, amelyek alkalmasak egy diabéteszes ellátására. Ha azonban a családban van valaki, aki érintett ebben a betegségben, mindenképpen hasznos, ha tudjuk, milyen gyógyszerekkel és mikor kell közbeavatkozni. A megfelelő gyógyszerek tartása a házi patikában jól jöhet, de ezekről és a tárolás körülményeiről csakis szakorvossal konzultálva döntsünk. Ma már számos olyan innovatív okosgyógyszer érhető el, amely a cukorbetegek számára is személyre szabott, kényelmes és mellékhatásaiban jóval kíméletesebb terápiás lehetőséget biztosít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top