Egészség

Szigorítanák a homeopátiás szerek engedélyezését

A homeopátiás szerek hatékonyságának a gyógyszerekével azonos elbírálását javasolja a Magyar Tudományos Akadémia.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket.

Nincs hiteles adat

Idén a világ különböző országaiban születtek állásfoglalások a homeopátiás szerek vizsgálatával kapcsolatban. Az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatási Tanács (NHMRC) például a homeopátia témájában született 176 tanulmány elemzésével jutott arra a következtetésre, miszerint nincs olyan hiteles adat, amely bizonyítaná e szerek hatásosságát. Ennek alapján az ausztrál orvostudományi kutatások csúcsszerve márciusi állásfoglalásában arra hívja fel a figyelmet, hogy a homeopátiás eljárások nem alkalmazhatók krónikus és súlyos betegségek kezelésére vagy olyan esetekben, amelyek súlyos állapotromlással fenyegetnek.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia ez év májusában elfogadott állásfoglalása szerint a homeopátiás szereket ugyanolyan szabványok szerint kellene minősíteni és engedélyeztetni, mint a gyógyszerjelölteket. Ellenkező esetben hosszú távon beláthatatlan következményei lehetnek annak, ha egészségügyi termékként kerülnének nyilvántartásba olyan készítmények, amelyek hatékonyságát tudományosan nem bizonyították.

A leghatározottabban ellenzik

Magyar tudósok már többször megfogalmazták, hogy a homeopátiás szereket a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumai alapján kellene elbírálni. Az Egészségügyi Tudományos Tanács korábbi, 1991-ben kiadott állásfoglalásában a “eghatározottabban ellenezte azoknak a gyógyhatásúnak vélt és hirdetett szereknek az orvosi, gyógyszer helyetti alkalmazását, amelyeknek kedvező hatását még nem bizonyították, amelyek a jelenleg nemzetközileg és hazánkban is érvényes rendelkezéseknek megfelelő vizsgálati procedúrán nem jutottak át, és amelyeket illetékesek még nem minősítettek”.

Törvényes és társadalmi követelmény

A témával öt évvel ezelőtt foglalkozott az MTA Orvosi Tudományok Osztálya is. A Komplementer Medicina Bizottság 2010-es határozata szerint míg a hagyományos orvoslás számára megfogalmazott törvényes és társadalmi követelmény, hogy bizonyítsa működése hatékonyságát és biztonságosságát, addig a nem hagyományos medicina mindezen kötelezettségek alól mentesül írják közleményükben.

A jelenlegi törvényi háttér mellett a komplementer medicina egyet jelenthet a bizonyítékok nélküli orvoslással. Az orvostudomány mai ismeretei mellett bizonyítékok nélküli orvoslást végezni súlyos kockázatot jelenthet a betegek számára fogalmaznak.

Mindent bizonyítani kell

“A hazai kutatói társadalom érdeklődését is felkeltette az ausztrál és a svéd állásfoglalás. Az MTA Orvosi Tudományok Osztálya csatlakozott a mostani svéd kezdeményezéséhez, egyhangúlag fogadta el az erről szóló előterjesztést” – mondta Mandl József biokémikus, az MTA rendes tagja, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnöke az MTA.hu-nak.

A biokémikus hozzátette: a tudománynak meghatározott, igen szigorú módszerei és rendszerei vannak, ezekbe a homeopátia nem illeszthető be. A homeopátiás szerek nem felelnek meg a bizonyítékokon alapuló orvoslás kritériumainak. “Lehetnek különböző elméletek, de mindent bizonyítani kell. Erről szól a tudomány, erre szeretnénk felhívni a figyelmet” fogalmazott Mandl József.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top