Egészség

Nézd meg a körmöd, megmondjuk, mi a bajod

A köröm rengeteg problémát jelezhet előre, legyen az akár fizikai, akár pszichológiai betegség, esetleg vitaminhiány. Ezeket gyűjtöttük most össze.

1. Törékeny vagy szétváló körmök

Ez ugyan lehet az öregedés jele, de mutathat gombás fertőzést, sömörös megbetegedést, pajzsmirigybajt vagy pikkelysömört is. Ritka esetekben ízületi gyulladást is.

Nézd meg a körmöd, megmondjuk, mi a bajod

2. Elszíneződött körmök

Sárga köröm: sokáig viselt körömlakktól is lehet, de jelezhet májbetegséget, arcüreggyulladást, pajzsmirigyproblémát, tüdőfertőzést vagy limfödémát.

Zöld-fekete köröm: bakteriális fertőzés miatt alakul ki leggyakrabban.

Kékes vagy lila körmök: oxigénhiány.

Szürke köröm: általában gyógyszermellékhatás.

Barna köröm: tipikusan pajzsmirigyproblémára utal, esetleg alultápláltságra. Ha félig fehér, alján barna, akkor veseelégtelenséget jelez, AIDS-et, vagy kemoterápia után is előfordulhat ilyen jel.

Fehér körmök: Általában az öregedés jele, esetleg gombás körömfertőzésé, vagy vashiányos vérszegénységé. De komoly betegséget is jelezhet, például májcirrózist, vese- vagy szívelégtelenséget, pajzsmirigy-túlműködést is.

3. Besűrűsödött vagy vastag körmök

Általában gombás fertőzést mutat, de lehet pikkelysömör vagy ízületi gyulladás is az okozója. Ha vastag, lassan növő és sárgás, akkor általában tüdőbetegség miatt alakul ki.

4. Laza körmök

Körömágysérülést vagy -fertőzést mutat, de pajzsmirigybetegség, pikkelysömör, rossz vérkeringés vagy a gyógyszer-allergia következtében is jelentkezhet.

5. Kanál alakú körmök (koilonychia)

Általában vashiányos vérszegénységet, Raynaud-betegséget, szívbetegséget vagy pajzsmirigy-alulműködést mutat.

6. Lepattogzás vagy horpadás a körmökön

Pikkelysömört, ekcémát, ízületi gyulladást, hajhullásos autoimmun-betegséget (alopecia areata) jelezhet.

7. Barázdák a körmön (Beau-vonalak)

Ez kialakulhat kemoterápia miatt, esetleg korábbi sérülésektől, hidegtől, Raynaud-betegségtől is, esetleg cukorbetegségtől, érrendszeri megbetegedésektől, cinkhiánytól vagy láztól is.

8. Szokatlanul íves köröm

Alacsony véroxigénszint, tüdőbetegség, szívbetegség, gyulladásos bélbetegség (IBD), májbetegség és az AIDS is produkál ilyen tüneteket.

9. Fehér csíkok végig a körmön párhuzamosan

Nem a fehér foltok és keresztben jelentkező csíkok! Alacsony fehérjeszintet mutat a vérben, ami a helytelen táplálkozásból adódik vagy májbetegséget jelez.

10. Sötét csíkok futnak lefelé a körmön

A fekete bőrű embereknél gyakori, de nagyon kell figyelni rá, mert egy olyan bőrrákot is mutathat, ami befolyásolja a körömágy működését. Ez az úgynevezett köröm alatti melanóma. Általában csak egy körmön jelentkezik.

11. Vörös vagy barna kis csíkok a köröm alatt

Ez általában vért mutat a köröm alatt, olyan szálkaszerű bevérzéseket produkál. Emiatt nem kell aggódni, de ha sok körmöt érint, akkor komoly betegség jele lehet.

Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a körmeink jelzéseit, mert segítségükkel időben észrevehetjük, ha valamilyen betegség fenyeget bennünket!

Forrás: Healthy and natural world

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top