Egészség

Ezt árulja el rólad a hajhullás

Az egész olyan, mint egy rossz álom. Kilépsz a zuhany alól, a hajad pedig csomókban áll a lefolyónál és az ujjaid között. Ijesztő, de van ok az aggodalomra?

Íme a legkevésbé ismert tények, amik az erős hajhullás mögött állnak.

Ezt árulja el rólad a hajhullás

1. A barátságos ok, ha az immunrendszered védelmi mechanizmusa miatt hullik a hajad. Olyankor a “jófiúk” megszabadulnak a “rosszfiúktól”. 

2. Hiába gondolod, hogy csak idős korban jelentkezhet, mert gyerekeket is érintheti. Ha pedig gyerekkorban is jelentkezett ez a kellemetlen tünet, akkor a húszas években újra visszatérhet.

3. Nem áll mindig komoly betegség mögötte. Például tavasszal vagy ősszel gyakoribb a nagyobb hajveszteség. Esetleg lehet egy egyszerű irritáció az oka, amit a sapka vagy egyéb, hajjal érintkező tárgy vált ki, esetleg szoros copffal készült frizura.

Ezt árulja el rólad a hajhullás

4. Rengeteg formája van, létezik olyan is, amikor nem a haj hullik, hanem a inkább a szőrzet, esetleg mindkettő.

5. A kihullott haj mennyisége mindig változik, akkor is, ha nem tűnik fel. Az immunsejtek aktivitása folyamatosan változik, ezért történhet meg az, hogy ciklikus az elvesztett haj mennyisége.

6. A stressz rengeteget ront rajta. Ha hajlamos vagy a hajhullásra, akkor erős stressz hatására rengeteg szálat veszíthetsz a rövid vagy hosszú hajkoronádból. Próbálkozz olyan stresszűző dolgokkal, mint az edzés, a meditáció vagy a hobbid gyakorlása.

Ezt árulja el rólad a hajhullás

7. Nem kell aggódnod, nem mindenki veszi észre rajtad. Persze, ha a ruhádon gyűjtöd az elhullajtott szálakat, akkor könnyen felfigyel rá más is. De ha nem tapad meg a pólódon, pulóvereden vagy a kabátodon, hidd el, senkinek nem tűnik fel.

8. A hajhullás oka leggyakrabban pajzsmirigybetegség vagy autoimmun betegségek, mint például a lupus.

9. Ronthat a hajhulláson az alkoholfogyasztás is. Az alkohol és a dohányzás mind gyulladáskeltő szokások. Ha elhagyod őket, csökken a hajveszteséged is.

Ezt árulja el rólad a hajhullás

10. Ami kihullott, soha nem fog visszatérni. Sok helyen olvashatod, hogy azért hullik ki a hajad, mert új nő a helyébe. Ez nem mindig igaz. Ha nagy mennyiséget vesztesz, akkor nagyon kicsi az esély arra, hogy minden szál helyére újabb nőjön.

Olvass tovább hajhullás témában:

Forrás: Prevention

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top