Egészség

Sok szülő soha nem beszélget a gyerekkel a mentális egészségről

Nemcsak a szülők, de sokszor a fiatalok is ódzkodnak attól, hogy a mentális egészségről beszélgessenek. Pedig fontos lenne.

Egy 1100 szülővel végzett angliai felmérésből kiderült, hogy több mint felük soha nem beszélget a gyerekeivel olyan mentális problémákról, mint a szorongás, a depresszió vagy a stressz. A felmérés a mentális problémák stigmaként kezelése ellen indított, Time to Change kampány része volt. A szülők 45 %-a soha nem érezte szükségét annak, hogy ilyen témáról beszélgessen a családban, noha tízből egy fiatal megtapasztalja a mentális gondok valamilyen formáját.

Ha a családban nem jelentenek tabutémát a mentális problémák, gond esetén hamarabb és könnyebben fordul a gyerek a szüleihez
Ha a családban nem jelentenek tabutémát a mentális problémák, gond esetén hamarabb és könnyebben fordul a gyerek a szüleihez

Sue Baker, a kampány vezetője azt mondta, hogy “az eredmények szerint a legtöbb szülő és fiatal számára még mindig túl kínos ilyesmiről beszélgetni. Ezen változtatnunk kell mind az iskolában, mind otthon vagy a médiában.”

Nadine Peacock 19 éves lányánál, Emmánál kora kamaszkorában jelentkeztek a mentális problémák, és azóta már bipoláris zavarral diagnosztizálták; mindenkinek azt tanácsolja, hogy a mentális egészség témája legyen jelen a mindennapos beszélgetések során: “Még ha a gyerek most nem tapasztalja is ezeket a problémákat, ha a későbbiekben bármi ilyen gondja lenne, legalább tudni fogja, hogy nyugodtan beszélhet róla a szüleivel.”

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top