Az akut gyulladás, apró sérülés miatt alakul ki, a szervezet válasza a belekerült kórokozókra. A krónikus gyulladás pedig általában bélproblémákat, neurológiai rendellenességeket vagy autoimmun betegségeket jelez. De mindegyik típusra elmondható, hogy fellobbanásuk idején általában kerülni kell a telített zsírokat, cukrokat, stresszt, mert ezek mind ronthatnak az állapoton.
Íme azok az élelmiszerek, amik segítenek csökkenteni a gyulladásokat:
Mazsola
A fényes, csillogó bogyók tele vannak antioxidánsokkal, ezzel csökkentik a gyulladásos markereket.
Szója
A szója rengeteg gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagokat tartalmaz, ezzel pedig eredményesen harcol a gyulladást jelző C-reaktív proteinek ellen.
Lazac
A lazacban található omega-3 zsírsav szintén hatékony gyulladáscsökkentő.
Bazsalikom és fűszerek
Olyan fitonutrienseket tartalmaz, amik szinte minden gyulladásra hatékonyak. De ugyanezek az összetevők megtalálhatóak a rozmaringban, a kakukkfűben, a kurkumában, az oregánóban és a fahéjban is.
Teák
A zöld, a fehér, a fekete tea mind-mind tele vannak katekinnel és antioxidánsokkal. Idd magad egészségesre velük. Ha pedig inkább gyógynövényteát választanál, akkor a kamillát vedd le a polcról.
Ezek a természetes gyógymódok azonban sosem pótolják az orvosok által ajánlott gyógyszereket, de nagyon jól kiegészíthetik a kezelést.
Olvass tovább természetes gyógymódok témában az NLCafén!
- Ízületi gyulladás kezelése kurkumával
- Gyógyító növények: 3 virág, ami segít a bajban