Egészség

Sikeres volt az első magyar tüdőtranszplantáció

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon, a műtét sikeres volt – jelentették be az operációt végző szakemberek és az Országos Onkológiai Intézet vezetője szombaton Budapesten.

A sikeres transzplantációt december 12-én éjszaka végezték el, a beteg jól van. A főigazgató orvostörténeti pillanatnak nevezte az eseményt, megjegyezve: nagyon hosszú várakozás után jutottak el addig a pillanatig, hogy a hatórás operációt elvégezhessék. Lang György, a Semmelweis Egyetem – az OOI mellkassebészeti osztályának bázisán működő – mellkassebészeti klinikájának vezetője elmondta: egy 59 éves férfi volt a donor, az ő tüdejét ültették át egy 53 éves férfiba. 

A magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozik. Eddig ezeket a transzplantációkat Bécsben végezték magyar orvosok közreműködésével. A magyar szakemberek továbbra is kapcsolatban maradnak a bécsi központtal, hogy a nagy rizikóval járó műtéteket ott hajtsák végre.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A magyar egészségügy finanszírozni fogja a tüdőtranszplantációs műtéteket, ha erre igény van. Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken. A kormány 900 millió forinttal támogatta az operációhoz szükséges infrastruktúra kiépítését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top