Egészség

5 dolog, amit rosszul tudtál a kemóról

Rengeteg tévhit él a kemoterápiával kapcsolatban. Íme ezek közül néhány.

A rák elleni harc egyik leghatékonyabb módszere a kemoterápia. Több ellenzője és több híve is van, éppen ezért sok tévhit él a módszerrel kapcsolatban.

Most összegyűjtöttünk néhányat ezek közül

X dolog, amit rosszul tudtál a kemóról

Minden kemóval kezelt elveszti a haját
Ez nem igaz, sok olyan kemoterápia létezik, amelyik nem hajhullató típus. De az általában igaz, hogyha egy rákbeteg elveszti a haját, akkor kemoterápiát kapott.

A kemoterápia mindig intravénás
Ma már egyre elterjedtebb a “kemótabletta” is, amit csak le kell nyelni. Ezek általában célzott terápiáknál alkalmazhatóak.

A kemótól fogynak az emberek
Igazából nem a terápiától, hanem az azt kísérő hányástól vagy hasmenéstől fogynak le a betegek. Valamint azért, mert ez a kezelés gyakran rossz közérzettel, étvágytalansággal jár, de nem magától a kémiai anyagtól fogynak.

Hetekre, hónapokra is ágyhoz kötötté tehet
Az igaz, hogy valószínűleg a maratont nem a kemoterápia ideje fogja a beteg majd lefutni, de az nem törvényszerű, hogy ágyban kellene tölteni a kezelés teljes idejét. Akinek van ereje sétálni, az nyugodtan mehet.

A kemó fájdalmas
Nem törvényszerű, hogy fájjon a kezelés mindenkinek, ez egyénfüggő. Ha mégis fájdalmas, akkor vannak olyan fájdalomcsillapítók, amelyek csökkenthetik vagy elmulaszthatják ezt a kellemetlen tünetet.

Olvass tovább rák témában!

Prevention

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top