Az új évben diétázni kezdtél, egészségesen táplálkozol, mégis fáj a gyomrod. De mitől van ez? Az egyik híres táplálkozási terapeuta szerint az a probléma, hogy vannak olyan egészségesnek gondolt ételek, amelyek a lebontás során rengeteg gázt termelnek, azaz erősen puffasztóak.
Íme a lista:
Teljes kiőrlésű lisztek
Tele vannak rostokkal, ezért a bélrendszert tisztítják, de sokaknak okoznak emésztési problémákat. Ha neked is problémád van az ilyenekkel, akkor válassz más gabonákat, például rizst, quinoát, kölest.
Brokkoli, karfiol, káposzta és más keresztesvirágúak
A legtöbben azt gondoljuk, hogy minden zöldség jó, de a magas keményítőtartalmú zöldségek megterhelhetik a gyomrot. De nem minden keményítő, csak az úgynevezett oligo-, di-, monoszaharidok és poliolok. Ha te sem bírod ezeket, akkor válassz ezektől mentes zöldséget, például rukkolát, paprikát, sárgarépát, paradicsomot, cukkinit, bogyós gyümölcsöket, citrusféléket és banánt.
Fermentált élelmiszerek
Ide tartoznak a savanyú káposzta és egyéb erjesztett ételek, mert minden eljárás után marad hisztamin a zöldségekben. Ha a hisztamint lebontó enzimek hiányoznak, akkor elszaporodhatnak olyan baktériumok a bélben, amik gázokat képeznek, és gyomorégést okozhatnak. Ha észrevetted, hogy neked is problémáid vannak az ilyen ételekkel, akkor tarts probiotikumkúrát.
Fokhagyma és vöröshagyma
Sokan vannak olyanok, akik puffadnak ezektől a hagymaféléktől, mert a méregtelenítést segítő ként nehezen tudják lebontani. Ennek egyik legjellemzőbb jele az, hogy záptojásszagú gázokat eregetünk. Ha te is észrevetted ezt magadon, kerüld a hagymákat, és inkább olyan zöldségeket válassz, amik nem okoznak problémát a gyomrodban.
Olvass tovább puffadás témában az NLCafén!
- Mit mondanak el rólad a szeleid?
- Harcolj természetesen a puffadás ellen!
- Íme, a legpuffasztóbb ételek