Védi a testet…
A zab lassan felszívódó szénhidrát, amely oldható rosttartalmának köszönhetően segít a gyomor és bélrendszer működését, tisztítja a beleket, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, valamint csökkenti az ún. “rossz” (LDL) koleszterinszintet, és ezáltal a szívbetegségek kockázatát. Nem véletlen, hogy a várandósság időszakában, előrehaladottabb életkorban, illetve aktív testmozgás idején kifejezetten ajánlott a fogyasztása, hiszen rendkívül jó vitamin- és ásványianyag-forrás. A B-vitamin szinte minden változata megtalálható benne, ezenfelül tartalmaz még K- és E-vitamint, cinket, szelént, rezet, vasat, mangánt, sőt magnéziumot is. Kalciumban gazdag táplálék lévén erősíti a csontokat és a fogakat, csökkenti a csontritkulás kockázatát.
…és a lelket
Nem csupán testünkre, lelkünkre is kedvező hatással van. A pantoténsavaknak és a B1– és B6-vitaminoknak köszönhetően regenerálja az idegrendszert, kedvező hatással van a pszichére, segít leküzdeni a fáradtságot. Kívül-belül megszépülhetsz vele, mivel bőrszárazságra és ekcémára is hatékony ellenszer. Rengeteg rostot tartalmaz, ezért lassan szívódik fel, kifejezetten zsírszegény, ugyanakkor növényi viszonylatban különösen magas a fehérjetartalma, így fogyókúra idején is megbízható társad lehet, már csak azért is, mert relatíve hosszú ideig tartó telítettségérzetet okoz.
A zab és a belőle készülő pehely tehát nem csupán egy alternatív nassolnivaló. Rendszeresen fogyasztva számos tekintetben hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben.