Egészség

A cukor ugyanannyira tesz függővé, mint a drog vagy az alkohol

A szakértők egyenesen a kokainhoz hasonlítják a cukrot.
A cukor ugyanannyira tesz függővé, mint a drog vagy az alkohol

A cukor addiktív hatását már a középkorban felfedezték, sok festményen a cukros gyümölcsök és sütemények testesítik meg az emberi falánkságot és a vágyak túlzott hajszolását. Mára tudományos bizonyítékok igazolják, hogy a cukor valóban függőséghez vezet.

Modern életünk rengeteg függőséggel van teli. Gondoljunk csak a kávéra, a cigire, gyógyszerekre, rosszabb esetben alkoholra vagy drogokra. Úgy tűnik, a listához a cukrot is hozzá kell csapnunk. A legszemléletesebb bizonyítékai ennek azok a kísérletek, amiket egereken és patkányokon végeztek, és minden esetben azt találták, hogy ha növelik a cukor mennyiségét az étrendben, az agy csak még többet követel – hasonlóan, mint a drogok esetében.

Természetesen az emberekkel nehezebb ilyen kísérletet végezni, de azért tettek néhány próbát: az egyik ilyenben cukros milkshake-eket adtak az alanyoknak, miközben folyamatosan figyelték az agyműködésüket. Ugyanúgy aktiválódott a jutalmazási központ, mint számos drog használatakor. Viszont ha a zsírtartalom volt a meghatározó a turmixban, ilyen összefüggést nem figyeltek meg.

Ráadásul ahogy a legtöbb függőséget okozó szer többségében, minél nagyobb mennyiségű cukorhoz szoktatjuk hozzá a szervezetünket, ugyanannak az érzetnek az eléréséhez egyre több édességre lesz szükségünk. 

A cukor ugyanannyira tesz függővé, mint a drog vagy az alkohol

Eddig a hagyományos fehér cukorról beszéltünk, de ami a problémát jelenti, az az, hogy a feldolgozott, előrecsomagolt ételek nagy többsége tartalmaz cukrot, ezért azok is függővé válhatnak, akik egyébként kerülik a fehér cukrot.

A túlzott cukorfogyasztás káros hatásait pedig nem érdemes alábecsülni, hiszen ugyanolyan komolyak, mint az alkoholé vagy a dohányzásé. Többek között kialakulhat elhízás, kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, sőt akár egyes ráktípusok.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top