Egészség

Így előzd meg az inkontinenciát!

A 30 és 70 közöttiek harmadának életében van jelen a vizeletinkontinencia. A probléma több nőt, mint férfit érint, jó hír viszont, hogy sok esetben megelőzhető, vagy a meglévő tünetek enyhíthetők.

Ne hízz el!

Igen, a túlsúly még inkontinenciát is okozhat. Minél nagyobb túlsúlyt cipelünk ugyanis, a húgyhólyagunkra is annál nagyobb teher nehezedik. Eggyel több ok tehát, hogy igyekezzünk megőrizni a normális testtömegünket.

Végezz Kegel-gyakorlatokat!

Bár elsősorban a szexuális funkciók javítása jut eszünkbe a Kegel-gyakorlatokról, a medencefenéki izmok edzése a vizelettartásra is jótékony hatású. Különösen fontos ezen izmok edzése terhesség előtt és két terhesség között, mert a magzat kihordása hatalmas terhet ró rájuk.

A Kegel-gyakorlatok inkontinencia esetén is jótékonyak
A Kegel-gyakorlatok inkontinencia esetén és a megelőzés terén is jótékonyak

Óvatosan a gyógyszerekkel!

300-nál is több olyan gyógyszer létezik, mely átmenetileg inkontinenciát okozhat vagy súlyosbíthatja azt. Érdemes tehát érdeklődni az ilyen mellékhatások felől, mielőtt felírnak nekünk egy szert.

Figyelj rá, mit és mennyit iszol!

Az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása fontos, annak viszont nem örül a hólyagunk, ha húszpercenként megtöltjük. Az alkohol- és a koffeintartalmú italok pedig nagyobb megterhelést jelentenek a hólyagnak, megnő a vizeletszivárgás veszélye.

Kerüld az irritáló ételeket!

Vannak ételek, melyek az arra érzékeny embereknél irritálóan hagynak a húgyutakra. Ilyen például a csokoládé, a csípős, erősen fűszeres vagy savas ételek. Aki ilyesmit tapasztal, iktassa ki az étrendjéből az adott ételt pár hétig, és figyelje, javulnak-e a tünetei. 

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top