Egészség

Így kerülheted el a pszichés problémákkal küzdőket az online társkeresőkön

Ha szerencséd van, akkor csak egy zsigerből bunkó emberrel hoz össze az oldal, akit könnyű lepattintani magadról, de előfordulhat, hogy komolyabb pszichés problémával küzdő személlyel futsz össze.

Nem is párkeresőknek kellene hívni őket, mert a legtöbben nem kifejezetten életük párját keresik rajta, hanem inkább társaságot, ismerkednének új emberekkel, és ha közben még szerelemre is találnak, akkor az külön nyereség. Úgyhogy előre leszögezzük, hogy jó, hogy vannak ilyen oldalak, mert szorgalmazzák a személyes találkozásokat, valóságos, nem virtuális kapcsolatokat. De közben vigyázni kell, kivel alakítasz ki szorosabb kapcsolatot, mert lelki sérüléseket is könnyű szerezni az online ismerkedések során.

Amióta megy a Gyilkos elmék sorozat a tévében, a pszichopatákról kialakult egy olyan általános kép, hogy mindegyikükről messziről bűzlik, hogy beteg, már a szeme sem áll jól, és minimum egy vértől csöpögő balta van a kezében. Pedig ennél sokkal észrevétlenebbek igazából. Manipulatívak, elsőre elbűvölőek, kedvesek, értelmesnek tűnnek, jól alkalmazkodnak az igényeidhez, pont azt mondják, amit hallani akarsz… Tehetségesek abban, hogy egy fél mondatból már felmérjék az áldozatukat, és úgy alakítsák a beszélgetést, hogy egyre szorosabbá fonják körülötte a hálójukat. Ez így talán ijesztően hangzik, mert most akkor mit kellene tenni, hiszen aki kedves, értelmes és jól tudsz vele beszélgetni, azzal egyértelműen el akarsz menni randizni személyesen is. Dr. Becky Spelman tanácsaival segít eligazodni a pszichopaták és érzelmi sérült emberek között az online társkeresőkön.

Dr. Spelman szerint csak pár jelre kell odafigyelni, hogy kiszúrd a problémás és veszélyes partnerjelölteket. Ha árgus szemekkel figyelsz a beszélgetések közben, akkor már jobb eséllyel védheted meg magad tőlük.

Első körben azt kell megértenünk, hogy miért olyan vonzó a pszichopaták és érzelmileg instabil emberek számára az online társkeresők világa.

Az érzelmileg instabil emberek nagyon gyorsan válnak társfüggővé, és gyakran a még meglévő kapcsolatukból keresik a következőt, amibe fejest ugorhatnak. Vagyis a következő áldozatot, akire rácsimpaszkodhatnak. Bár ők általában nem veszélyesek oly módon, mint a pszichopaták, csak olyat keresnek mindig maguk mellé, aki megmenti őket, ettől pedig nem lehet kiegyensúlyozott és egyenrangú partneri viszonyt kialakítani velük. A kezdetektől teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak a partnerükkel szemben az áldozatszereppel. Az ilyen embereket hívják gyakran szerelemfüggőknek, akiknek minimális önbizalmuk van.

Így kerülheted el a pszichés problémákkal küzdőket az online társkeresőkön

Közben a pszichopatikus emberek sokkal többen vannak, mint elsőre gondolnád, 100-ból egy emberre ráillenek a pszichopata viselkedés kritériumai. Ők önző okból keresnek maguknak áldozatokat, olyanok, mint a ragadozók. Lehet ez az ok szexuális vagy érzelmi, egy biztos, hogy azért keresnek párkapcsolatot, hogy a saját igényeiket és szükségleteiket kielégítsék. A partnerjelöltekre áldozatként tekintenek, akiktől megszerezhetik maguknak, amit akarnak. A szerelemfüggőkkel és a pszichopatákkal is lehetséges a hosszú távú kapcsolat kialakítása, de a lelki sérülés és fájdalom garantált mellettük.

A magabiztos emberek a fenti típusokkal ellentétben sokkal türelmesebbek a szerelmi életükkel kapcsolatban. Mivel alapvetően jóban vannak önmagukkal, ezért nincs feltétlenül szükségük egy partnerre ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben. Ez azt jelenti, hogy nem rohannak és nem ugranak fejest olyan kapcsolatokba, amelyek kételyeket ébresztenek bennük. Ők azok, akik általában egy egészséges, hosszú távú párkapcsolatban kötnek ki végül. Ez a magabiztos típus kevésbé van jelen az online társkeresőkön, jobban szereti a valós környezetben kötött ismeretségeket.

Dr. Spelman azért megnyugtat minket, hogy nem csupa pszichopata és érzelmi sérült használja az online társkeresőket, és simán előfordulhat, hogy ott találod meg életed nagy szerelmét. Főleg akkor, ha megfogadod a tanácsait és ezeken keresztül nézed a partnerjelölteket.

 

Így kerülheted el a pszichés problémákkal küzdőket az online társkeresőkön

 

Függetlenség napja

A szerelemfüggők jellemzően nem túlzottan önállóak a saját életükben. Valaki másra támaszkodnak és minimalizálják a függetlenségüket. Kérdezd meg a partneredet, hogy mit csinálna, ha lenne egy teljes napotok, amit együtt tölthettek. A válaszokból kiderül, hogy mennyire vannak önálló ötletei, döntései, függetlensége.

Kétirányú kommunikáció

Egy egészséges párkapcsolatban egyenrangúság, bizalom és tisztelet van. Csak úgy lehetséges, hogy ilyen kapcsolat kialakuljon, ha mindketten egyenlő módon érdeklődtök egymás iránt. Ha olyan beszélgetésben találod magad, amiben csak te kérdezel a másiktól, ő pedig sosem kérdez vissza, nem kéri, hogy beszélj magadról, akkor ezt vedd nyugodtan biztos jelnek arra, hogy minimális empátiával rendelkezik, és egy énközpontú emberrel állsz szemben. Semmi dolgod vele, lépj tovább!

Így kerülheted el a pszichés problémákkal küzdőket az online társkeresőkön

A türelem erénye

Az érzelmileg függő emberek siettetik a párkapcsolataikat, minél gyorsabban, minél szorosabbra akarják veled fűzni a viszonyt. Nekik szükségük van rád, de neked nincs szükséged rájuk. Lassan építsd ki a jelöltekkel a kapcsolataidat, hagyj magadnak időt, hogy megismerd őket, mielőtt fejest ugranál egy párkapcsolatba. Ha olyannal találkozol, aki sietteti a találkozást, az már jelzés lehet, hogy egy szerelemfüggő ül a billentyűzet mögött.

Te irányítod magad

A pszichopaták imádnak másokat irányítani, legtöbbször azért, mert rettenetesen kevés az önbizalmuk. Az teljesen rendben van, ha valaki eltervezi, hova szeretne menni veled randizni – főleg ha férfi az illető –, de tartsd szem előtt elsősorban azt, hogy mi a jó neked, és udvariasan, de határozottan mondd is el neki, te mit szeretnél, ha nem tetszik, amit ő kitalált. Ha a partnerjelölted kicsit sem hajlik a kompromisszumra, és nem hajlandó közös nevezőre jutni veled, akkor jobb, ha menekülőre fogod.

Így kerülheted el a pszichés problémákkal küzdőket az online társkeresőkön

Szőnyegbombázók

Az online társkeresők jó táptalajt adnak azoknak a pszichopatáknak, akik egy üzenetet elküldenek kismillió jelöltnek, és figyelnek, hogy ki válaszol. Ha valaki olyan ír neked, akinek a profilján látod, hogy semmiben sem egyeztek, sem érdeklődési körben, sem életvitelben, akkor legyél vele óvatos. Az ilyen szőnyegbombázós halászok gyakran csak szexet akarnak olyan sok áldozattal, ahányan csak hajlandóak befeküdni az ágyukba.

Manipuláció

Ahhoz, hogy kiszúrd, manipulálni akar valaki, kicsit mélyebben kell elemezned a szöveget, amit kapsz tőle. A pszichopaták gyakori manipulációs módszere, hogy úgy tekerik-csavarják a beszélgetést és látnak el hamis információkkal, hogy elkezdesz már kételkedni a saját emlékeidben, szemléletmódodban, véleményedben, vagy akár épelméjűségedben. Ez a fajta manipulációs kommunikáció arra jó, hogy negatív spirálba taszítva elvegye az áldozat önbizalmát és önbecslését. A végeredmény pedig az lehet, ha egy ilyen pszichopata manipulációjának esel áldozatul, hogy már elhiszed, hogy a pszichopata jobban tud nálad mindent, és fölötted áll. Ha csak a szelét is érzed ennek, szaladj olyan messzire tőle, amilyen messzire csak bírsz.

Így kerülheted el a pszichés problémákkal küzdőket az online társkeresőkön

Olvass még többet az online társkeresőkről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top