nlc.hu
Egészség
A tajcsi különösen jó a krónikus betegeknek

A tajcsi különösen jó a krónikus betegeknek

A tajcsi lassú, egymásba folyó mozdulatai egy áttekintés szerint különösen jót tesznek a krónikus betegségben szenvedőknek.

Az eredményekre a szerzők 33 különböző, összesen 1500, 50 és 70 év közötti ember bevonásával végzett vizsgálat áttekintésével jutottak. A tajcsigyakorlatok hatására elsősorban az emlőrákban, szívbetegségben, oszteoartritiszben vagy krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők esetében figyeltek meg nagyfokú javulást az erő, az egyensúlyérzék, a rugalmasság, a légzőképesség és a testtartás terén anélkül, hogy a résztvevők kifulladtak volna, vagy súlyosbodtak volna a fájdalmaik.

A tai chi tökéletes sport idősek és krónikus betegek számára
A tajcsi tökéletes sport idősek és krónikus betegek számára

A szerzők kiemelték, hogy jótékony testi hatásain felül az erősen spirituális töltetű tajcsi mentálisan is erősít, ráadásul nem igényel semmilyen felszerelést, és bárhol végezhető, egyénileg és csoportosan is. A lassú, komótos mozdulatok úgy erősítik a különböző izomcsoportokat, hogy az a már kevésbé erős és virgonc idősek vagy a súlyos betegségük által gátoltak számára is elvégezhetőek, míg ez a többi sportról általában nem mondható el.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top