Egészség

Előre jelezhető lesz a szülés utáni depresszió?

Spanyol kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amivel 80 százalékos valószínűséggel előre jelezhető, ha valakinél szülés utáni depresszió fog kialakulni.

A szülés utáni depresszió kb. tízből egy nőnél jelentkezik, tehát nem ritkaság. Ha viszont előre tudjuk, kiknél lép fel nagy valószínűséggel ez a sokszor igen súlyos állapot, az lehetőséget nyújt a kialakulásának megelőzésére is.

Jobb megelőzni a szülés utáni depressziót
Jobb megelőzni a szülés utáni depressziót

 

A kutatók 1397 nőt vontak be a kutatásba, akik mind ugyanazon 11 hónapos intervallumon belül szültek. A róluk és velük kapcsolatban gyűjtött rengeteg adat – például pszichés probléma fennállása a családban, mennyi segítsége lesz/van az anyának a baba gondozásában – alapján számos modellt dolgoztak ki annak előrejelzésére, hogy kinél fog a szülést követően pár héten belül depresszió kialakulni. Végül sikerült olyan módszert találniuk, ami pontosabbnak tűnik minden eddiginél az előrejelzés terén.

Azt is megállapították, hogy az idősebb életkor és a terhesség alatt végzett munka csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top