Egészség

Évszakonként változik az agyad működése

Azt tudtuk eddig is, hogy a lelki állapotunkra és az energia-háztartásunkra hatással vannak az évszakok, de most kiderült, hogy az agyunk működésére is.

Egy Belgiumban végzett vizsgálat során 28 ember töltött minden évszakban 4-5 napot egy világtól elzárt föld alatti laboratóriumban – nem látták, odakint milyen idő van, vagy milyen napszak. Összetett feladatokat kellett elvégezniük, miközben a kutatók felvételeket készítettek az agyukról. Arra voltak kíváncsiak, hogyan működik a memóriájuk, mennyire tudnak koncentrálni, hogyan gyűjti össze és rendezi az agyuk a szükséges információt.

MRI közben megfigyelhetők az éppen aktív agyterületek
MRI közben megfigyelhetők az éppen aktív agyterületek

Azt találták, hogy az agy teljesítménye ugyan állandó, de e mögött az évszaktól függően több vagy kevesebb munka állt. Ezt az adott agyterületeken észlelt aktivitás szintjéből és időtartamából állapították meg. Például a figyelem fenntartása júniusban volt a legkönnyebb az agy számára, míg decemberben a legnehezebb. Ugyanakkor a munkamemória ősszel dübörgött a leginkább, és tavasszal volt a mélyponton. Az eltérések mögött álló okok egyelőre nem világosak, de a kutatók szerint köze lehet a dologhoz bizonyos agyi ingerületátvivő anyagok szezonális ingadozásának.

Forrás: livescience.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top