Egészség

A nők harmadának lehetnek pajzsmirigyproblémái

Egyes szakértők szerint a 35 év feletti nők mintegy 30 százalékánál áll fenn a pajzsmirigyprobléma kialakulásának kockázata.

A pajzsmirigy működési zavarai nagyon gyakoriak, és szakértők szerint a pajzsmirigy-alulműködés még a mind fejlettebb és érzékenyebb diagnosztikai módszerek ellenére is aluldiagnosztizált. De miért ennyire gyakoriak ezek a problémák?

Stressz. Szinte mindenki stresszes, ezt tudjuk. Az már kevéssé ismert, hogy a pajzsmirigy elégtelen működésének leggyakoribb formája, a Hashimoto-thyroiditis, megelőzhető, vagy legalábbis lelassítható a kifejlődése a stresszorok csökkentésével.

A stressz is hatással van a pajzsmirigy működésére
A stressz is hatással van a pajzsmirigy működésére

Környezeti toxinok. A mindenféle vegyi anyagok tönkrevághatják az endokrin rendszerünket, ami pajzsmirigy-működési problémákban is megnyilvánulhat.

Bizonyos mikroelemek hiánya vagy túlzott bevitele. Ha túl kevés vagy túl sok jódot és szelént, illetve fluoridot viszünk be a szervezetünkbe, vagy túl sok szóját eszünk, az szintén kihathat a pajzsmirigy működésére.

Forrás: health.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top