Egészség

Kórházi fertőzések: meglepő választ adott az ÁNTSZ az orvosok nyílt levelére

Így reagált az ÁNTSZ a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos nyílt levélre.

Többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben” – írták kedden nyílt levelükben  a 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai, vagyis az annak bázisát adó Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete. Arra is kitértek, hogy szerintük a kormány és az állami ellenőrző szervek évek óta tudnak a problémáról, de megpróbálják a szőnyeg alá söpörni.

Az ÁNTSZ közleményben reagált a nyílt levélre, szerintük az orvosok aláássák a kórházak iránti bizalmat. és szerintük értelmezhetetlen a Facebook-csoport követelése, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak.

“Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák… A hazánk által működtetett, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban. Alig néhány más ország van, ahol olyan átfogó képpel rendelkeznek az aktuális helyzetről, mint Magyarországon, ráadásul az eredményeket rendszeresen publikálják is. Ezért is érthetetlen az orvosok nyílt levelének több pontja” – írta az ÁNTSZ.

“Az egészségügyi ellátás során bekövetkező fertőzéseket esetenként olyan ellenálló baktériumok okozzák, amelyekre csak az ún. tartalék antibiotikumok hatnak. A 2013-as Világgazdasági Fórumra készült szakértői jelentés szerint ez az egész világ számára fenyegetést jelent – sajnos hazánk sem kivétel. Éppen ez az oka, hogy az elmúlt évek során az ÁNTSZ számos, kifejezetten a nagyközönségnek szóló közleményt adott ki az ügyben” – folytatták.

“Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket. A Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők pedig biztonságban vannak” – áll a közlemény végén.

A teljes közleményt itt tudod elolvasni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top