Egészség

Járvány miatt bezárt az Uzsoki kórház egyik osztálya

Tíz nappal az Uzsoki Utcai Kórház Neurológiai Osztályának megnyitása után újra felütötte a fejét a hasmenéses járvány.

Neurológiai és stroke kapacitásai átvételét kérte az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól az Uzsoki kórház orvosigazgatója, jelezve, hogy múlt héten vasárnap nyolc betegnél és négy dolgozónál jelentkeztek a tünetek; hétfőn már 25 megbetegedés történt. Laboratóriumi vizsgálattal a Calici-vírus jelenlétét igazolták, amely – különösen zárt közösségekben – gyakran okoz gyors lefolyású megbetegedéseket. Az Uzsoki Kórház hétfőtől kezdve nem tud neurológiai és stroke betegeket fogadni.

A Calici-vírus okozta fertőzés a higiénés szabályok szigorú betartásával előzhető meg, a fertőzött személy környezetében mindent alaposan fertőtleníteni kell, mivel a vírus napokig fertőzőképes marad.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ becslése szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések átlagosan minden huszadik kórházi beteget érintenek. Az nosocomiális járványok kialakulásában a nem megfelelő antibiotikum-használat mellet döntő szerepe van a rossz kézhigiénének és takarításnak, a lepusztult kórházi infrastruktúrának, valamint a humánerőforrás hiányosságainak. Az intézmények túlterheltsége és zsúfoltsága miatt sok helyen nem tudják megfelelően elkülöníteni a fertőző betegeket – írja a medicalonline.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top