Egészség

A szorongás elfedheti a szívbetegség tüneteit

A szorongás hátterében komoly szívbetegség is állhat.

Egy vizsgálat kiderítette, hogy a szorongásos zavarral diagnosztizált nők jelentős részének szívébe fizikai munka vagy testedzés során kevesebb vér jut az ilyen zavartól nem szenvedő nőkhöz képest. A mellkasi szorítás és a szapora szívverés a szívbetegségre és a szorongásra egyaránt jellemző, és a tüneteket sokszor a szorongás számlájára írják, noha számos esetben a szív problémája áll a háttérben.

A szapora szívverés tényleg utalhat szívbetegségre
A szapora szívverés egyaránt utalhat szorongásra és szívbetegségre

“Ha egy nő fáradtságra, nehézlégzésre, szorongásra panaszkodik, és előtte soha nem volt baj a szívével, az orvosok hajlamosak a tünetei okát nem a szívében keresni, hanem az idegállapotában” – mondja a vizsgálatot végző Kim Lavoie pszichológus.

Ő és kardiológusok is úgy vélik, az orvosoknak szem előtt kellene tartaniuk, hogy a szívbetegségekre és a szorongásos zavarra utaló tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, és biztosan kizárni az előbbit, mielőtt az utóbbival diagnosztizálnak egy nőt.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top