Egészség

A Zika-vírus nem csak a terhes nőkre jelent fenyegetést

Egy új vizsgálat eredményei szerint a Zika-vírustól nem csak a terhes nőknek kell félniük, hanem minden fertőzöttnek.

Egy két évvel ezelőtti fertőzéshullámban megbetegedett francia polinéziai páciensektől vett vérminták alapján egy új vizsgálat kimutatta, hogy a Zika-vírussal való megfertőződést követően mintegy egy héttel súlyos idegrendszeri problémák jelentkezhetnek, pontosabban Guillain–Barré-szindróma.

A Guillain–Barré-szindróma egy súlyos ideggyulladás, ami főleg a perifériás idegrendszert érinti: általában végtagi zsibbadással, hangyamászásérzéssel kezdődik, ami fokozatosan terjed a test felé. Az idegek gyulladásba jönnek, izomgyengeség, bénulás lép fel. Ha a vegetatív idegrendszerre is ráterjed a gyulladás, szívritmuszavarok, légzési nehézség, vérnyomás-ingadozás léphetnek fel. Általában gyógyítható, de súlyos esetben maradandó károsodás is lehetséges.

A lábadozás hónapokig tarthat
A lábadozás hónapokig tarthat

Az eredmények alapján úgy becslik, minden 4000 fertőzésre jut egy Guillain–Barré-szindrómás megbetegedés, és ezeknek a betegeknek az állapota gyorsabban romlik, mint ha más forrásból alakult volna ki náluk a szindróma. Viszont ha sikeresen túljutnak a betegség akut fázisán, a gyógyulásuk is gyorsabb.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top