Egészség

A megtört szív szindróma nagy öröm hatására is felléphet

A nagyfokú érzelmi stressz kiváltotta mellkasi fájdalomért nem csak negatív érzelmeket okolhatunk.

A megtört szív szindróma – hivatalos nevén takotsubo-kardiomiopátia – a szív bal kamrájának általában nagyfokú érzelmi stressz okozta átmeneti elgyengülése, akár leállása, aminek következtében a szív jellegzetes formát vesz fel. Az állapot végzetes kimenetelű is lehet. A meghasadt a szíve népmesei fordulat tehát a valóságban is létező jelenségre vezethető vissza.

A nagy öröm is lehet nagy teher a szívnek
A nagy öröm is lehet nagy teher a szívnek

Egy svájci vizsgálat szerint azonban húszból egy ilyen esetet nem negatív érzelmek okoznak, hanem a hatalmas öröm. Az 1750 páciens bevonásával végzett vizsgálat szerint az alábbi okok váltották már ki a szindrómát:

  • szülinapi buli
  • a gyerek esküvője
  • találkozás egy baráttal ötven év után
  • nagymamává válás
  • amikor a kedvenc rögbicsapat meccset nyert
  • a jackpot megütése a kaszinóban
  • CT-vizsgálat, amiből kiderült, hogy nem áll fenn más kórállapot.

A vizsgálat szerzői ebből azt tudták meg, hogy a szindrómát sokkal több minden kiválthatja, mint eddig hitték. Nagyon úgy fest, mind a negatív, mind a pozitív érzelmi megrázkódtatást ugyanolyan “pályát fut be” a szervezetben. Megjegyezték azt is, hogy a legtöbb eset a menopauza utáni korban lévő nőknél fordult elő.

A megtört szív szindróma nagyon ritka, mindenesetre az orvosoknak érdemes lehet gondolni rá, ha egy páciens mellkasi fájdalmakra panaszkodva jelentkezik náluk, és nem sokkal korábban erős érzelmeket élt át, vélik a szerzők.

Forrás: bbc.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top