Egészség

Ezért fizetsz a tömésért az állami fogászatokon

Ne lepődj meg, ha érvényes taj-kártyád ellenére fizetned kell a fogtömésért a nem magán fogászati rendelőkben is. Itt a magyarázat a miértre.

A fogászati alapellátás érvényes biztosítási jogviszony esetében ingyenes Magyarországon. A legtöbb beavatkozásért nem kell tehát fizetni, mégis előfordulhat, hogy a fogtömésekért pénzt kérnek a rendelőkben. Az sem mindegy ugyanis, hogy a páciensek a lakóhely szerint illetékes rendelőt keresik-e föl, avagy azon kívül találhatót.

“Bár a fogászati kezelés mindenkinek ingyenesen jár, mégsem jut mindenkinek. Az a finanszírozás ugyanis, amit a társadalombiztosítással szerződő rendelők kapnak, az esetek többségében nem fedezi mindenkor a fogtöméseket. Azért fordulhatnak elő az, hogy a térítésmentes kezelésért a fogorvos pénzt kér, mert amit kap az OEP-től, az sajnos nem mindenre elég” – mondta Dr. Kivovics Péter, a Semmelweis Egyetem docense a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Már dolgoznak az olcsóbb fogtömés fejlesztésén, a fogpótlásokért az alapellátásban is mindenképp mindenkinek fizetni kell, egyrészt egy orvos díját, de a fogtechnikai díjat is.

És mivel a felmérések szerint a magyarok fogai még mindig nagyon rosszak, érdemes betartani a szakemberek javaslatát. Ha minden étkezés után nem is nyílik lehetőség a fogmosásra, legalább minden reggel és este 3-5 percig alaposan mosd meg a fogad fogkefével, fluoridos fogkrémmel. A rendszeres fogászati ellenőrzés is épp ennyire fontos – írja a Híradó.hu.

Ezért kell fizetni a nem magán fogászatokon is a tömésekért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top