Egészség

A leggyakoribb, mégis kevéssé ismert étkezési zavar

Az evészavarok széles skáláján van egy kevéssé ismert állapot, a rohamevés, ami pedig gyakoribb, mint az anorexia vagy a bulimia.

A rohamevést a leggyakoribb étkezési zavarnak tartják a szakértők, az USA-ban például a nők 3,5, a férfiak kb. 2 százaléka élete egy részén rohamevő lesz. Leggyakrabban fiatal felnőtt korban alakul ki az állapot.

A rohamevés nem azt jelenti, hogy valaki túl sokat eszik. A rohamevők életét olyan epizódok tarkítják (jellemzően hetente legalább egyszer), amikor a személy rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt fal be, akár a rosszullétig. A bulimiásokkal ellentétben azonban a rohamevők nem szokták hánytatni magukat.

A hátterében súlyos lelki és testi problémák húzódnak. A rohamok alatt a túlevő teljesen elveszíti a kontrollt az étkezés felett. Képtelen uralni mind a mennyiséget, mind a táplálék minőségét, akár a kukából is kieszi az ételt. A roham után a beteget erős bűntudat, szégyenérzet gyötri, állapotát mindenki elől igyekszik elrejteni, a falási rohamok alatt egyedül van.

Nem számít a minőség, csak a mennyiség
A rohamevőnek nem számít a minőség, csak a mennyiség

A rohamevőkre gyakorta jellemző, hogy társas kapcsolataik vagy a munkavégzés terén komoly problémáik vannak. Becslések szerint az érintettek mintegy 80 százalékánál valamilyen egyéb pszichiátriai gond is előfordul. Az állapot kezelése mindenképpen szakember, pszichológus vagy pszichiáter bevonását igényli.

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top