Egészség

7 ok, amiért az agyunknak szüksége van a kézírásra

Az okostelefonok, tabletek, laptopok és számítógépek világában toll és ceruza csak ritkán kerül az ember kezébe – pedig az agyra kimondottan jótékony hatással van a kézírás.

Az elmúlt 10 évben, amióta a laptoppal kelek és fekszem, a kézírás teljesen kiszorult az életemből. Ma, ha írnom kell valamit, a folyóírásom annyira olvashatatlanná vált, hogy nyomtatott betűkkel kell írnom, de ami ennél is rosszabb, néha még az is gondot okoz, hogy olvashatóan leírjam a nevemet. Bár eddig csak csendben szégyelltem magam, ma már tudom, vissza kell szoktatnom magam a kézíráshoz, az ugyanis kimondottan jótékony hatással van az agyam működésére. A kézírás

megnyugtat

A kézírás az írásterápia része. Már az nyugtató és jótékony hatással van az agyra, ha az ember novella helyett egyszerűen leírja mondjuk hússzor egymás után, hogy: “Békében élek!” A kézírás különösen jót tesz azoknak, akik figyelemzavartól szenvednek.

7 ok, amiért az agyunknak szüksége van a kézírásra

koordinálja a jobb és bal agyféltekét

A kézírás megdolgoztatja mindkét agyféltekét, a kézírás ugyanis nem más, mint rajzolás: betűk rajzolása.

tuningolja a kognitív képességeket

A kézírás nemcsak a kisgyerekek, de a felnőttek számára is egy alapvető eszköz ahhoz, hogy agyuk kognitív funkciói – a figyelem, a megismerés, a gondolkodás, az emlékezet – fejlődjenek.

inspirálja a kreativitást

A kézírás fokozza a kreativitást, a ceruza vagy toll használata ugyanis sokkal lassabb folyamat, mint a gépelés.

trenírozza az agyat

Aki fitt és pengeagyú akar maradni, írjon sokat, a kézírás ugyanis fényesíti az agyat.

7 ok, amiért az agyunknak szüksége van a kézírásra

fejleszti a memóriát

Aki például az egyetemen laptop helyett papírra jegyzetel, könnyebben megjegyzi az információkat, kutatások igazolják, hogy a kézzel írt információ előbb megtapad a memóriában, mint a géppel rögzített adat.

megdolgoztatja az agyat

Miközben kézzel írunk, rengeteg agyterület lép működésbe – ellenben chatelés vagy gépírás közben.

via mashable

Olvass még a kézírásról az NLCafén!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top