Egészség

A nővérhiány okozza a legnagyobb gondot

Magyar Kórházszövetség napokban megválasztott új elnöke szerint aggasztó méreteket öltött a nővérhiány és gyors változtatásra lenne szükség.

Dr. Svébis Mhály szerint már nem az orvoselvándorlás, hanem az egyre kritikusabb nővérhiány okozza a legnagyobb gondot az egészségügyben. A Szakdolgozói Kamarai szerint már nem csak a fiatal ápolók vállalnak külföldön munkát, hanem az idősebbek is. “Magyarországon vannak olyan területek, ahol a nővérek 20-25 százaléka hiányzik, ez veszélyeztetni fogja a betegellátás biztonságát az elkövetkezendő időszakban” – mondta el az RTL Híradónak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Kitért arra a problémára is, hogy a magyar szakápolók kétharmada már majdnem nyugdíjas korú. Szerinte egy éven belül az életpályamodell kidolgozására és a nővérképzés átalakítására lenne szükség, hogy legyen utánpótlás. Továbbá engedélyezni kéne, hogy a nyugdíjas ápolók visszatérhessenek, és a nyugdíj mellett fizetést kapjanak. Szerinte több ezren visszatérnének, ha erre lehetőség lenne.

A nővérhiány okozza a legnagyobb gondot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top