Egészség

A szándékos agresszióért felelős agyterületet találtak

Az előre megfontolt erőszakos viselkedésért is bizonyos agyterületek tehetők felelőssé, derült ki egy új kutatásból.

Most először sikerült kapcsolatot találni az előre megfontolt erőszakos viselkedés – ilyen például a zaklatás, a kortárs zaklatás és a szexuális erőszak – és egy bizonyos agyterület között.

A hipotalamusz nevű agyterületen találhatók többek között a testhőmérséklet, az éhségérzet és az alvás szabályozásának központjai. Az egereken elvégzett vizsgálat – az ő agyuk nagyfokú hasonlóságot mutat a miénkkel – során azt találták, hogy a hipotalamusz egy meghatározott pontján erős idegi aktivitás mutatkozott akkor, amikor egy egér megtámadható gyengébb áldozat után keresgélt, még olyankor is, ha nem érezte másik egér szagát, sem nem látta őt, tehát nem tudhatta, hogy van-e másik egér a közelében. Magyarán: már készült rá, hogy megtámadhassa egy fajtársát, ha az esetleg a közelben van. Amikor pedig valóban felbukkant egy lehetséges áldozat, az idegi aktivitás a tízszeresére ugrott.

A kortárs zaklatás is előre megfontolt agresszió
A kortárs zaklatás is előre megfontolt agresszió

“A vizsgálatunk bebizonyította, hogy bizonyos idegpályák kulcsszerepet töltenek be abban az agresszív motivációs folyamatban, ahogy egy állat felkészül egy fajtársa megtámadására” – nyilatkozta a kutatás egyik vezetője.

Az eredmények segíthetnek új módszereket találni az embereknél az agresszív viselkedés szedálás nélküli kezelésében. Az azonban még nagyon messze van, hogy ebből ténylegesen alkalmazható terápia legyen.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top