Egészség

A cukorbetegség 5 meglepő szövődménye

Nagyjából mindenkinek van elképzelése arról, mivel jár a cukorbetegség, ám vannak kevéssé ismert következményei is.

A cukorbetegség tényleg az egész szervezetet tönkreteheti idővel, ha nem tartják kordában. A legtöbben tisztában vannak vele, milyen következményei lehetnek, de vajon tudjuk-e, melyek a kevéssé ismert – de nem kevésbé súlyos – szövődményei? 

Szellemi leépülés. Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy a túl magas vércukorszint idővel rontja a memóriát és a kognitív képességeket. Cukorbetegek agyáról készült MRI-felvételek bizonyítják az agy szerkezetében beálló változásokat, de az összefüggés háttere még nem tisztázott.

Depresszió. 16 vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a cukorbetegeknek nagyobb a kockázatuk a depresszióra.

Hallásromlás. A cukorbetegek körében kétszer annyian vannak a rosszul hallók, mint az egészséges populációban.

Hallásromlás is lehet a cukorbetegség következménye
Hallásromlás is lehet a cukorbetegség következménye

Ínybetegség. Szintén a magas vércukorszintre vezethető vissza az ínybetegségek gyakoribbá válása. A cukorbetegeknek különösen figyelniük kell az intő jelekre, mint a vérző vagy a fognyakról mind jobban visszahúzódó íny, mert a fogaikat is elveszíthetik végül.

Bőrfertőzések. Nem csak a bőr fertőzéseire, de a szőrtüsző-gyulladásra, a körmök gombásodására, mindenféle kórokozó megtelepedésére nagyobb a kockázat. A cukorbetegeknek tehát jobban oda kell figyelniük a higiéniára. 

Forrás: everydayhealth.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top